E-sport najbrže rastuća industrija u svetu – Godišnja zarada do 70 000 dolara – Bankar.rs
SVE VESTI

E-sport najbrže rastuća industrija u svetu – Godišnja zarada do 70 000 dolara

E-sport postao je najbrže rastuća industrija u svetu koja neprestano pomera granice.

Nova Forbsova lista to dokazuje činjenicom da se na njoj nalazi čak 13 e-sport organizacija i timova čija vrednost prelazi 100 miliona dolara, piše B92.

Forbs je objavio listu 13 e-sport kompanija čija je vrednost veća od 100 miliona dolara. Uz to, globalni prihodi od e-sporta ove godine dostići će 1,1 milijardu dolara, što je 27 odsto više u odnosu na 2018. godinu, a Severna Amerika čini 40 posto tog kolača.

U svetu rastućeg uticaja e-sporta jedna od najpoznatijih organizacija ili timova je Fejz Klan. Organizacija na čijoj impresivnoj listi partnerstva su popularne igre PUBG, Kol of Djuti, FIFA i Fortnajt nagomilala je 19 miliona pratilaca na Jutjubu, Tviteru i Instagramu, što je više od profesionalnih košarkaških timova Dalas Kaubojsa i Njujork Jenkisa.

Fejz Klan danas vredi 240 miliona dolara, što ga je smestilo na četvrto mesto na Forbsovoj listi najkorisnijih organizacija za izvoz, prenosi portal Klix.

Na prvom mestu je američka organizacija i jedan od najpopularnijih e-sport timova na svetu Klaud9 koji vredi 400 miliona dolara.

Cloud9 sledi Tim SoloMid s vrednošću od 400 miliona dolara, a u čijem timu su Lig of ledžends akademi, PUBG, Fortnajt i mnoge druge svetski poznate igre.

Takmičenja u igranju video-igara danas dostižu publiku od 454 miliona ljudi, a tehnološki analitičari predviđaju porast za još 190 miliona ljudi. Prosečan igrač, procjnjuje analitičar Newzoo, je muškarac srednjih godina koji zarađuje gotovo 70.000 dolara godišnje.

Rast modernog e-sporta koji danas poznajemo veže se za Južnu Koreju krajem devedesetih godina kada su ustanovljene prve profesionalne lige, turniri i takmičenja u igri Starkraft. Danas je najveći turnir na svetu po nagradnom fondu The internešnel turnir u onlajn igri Dota 2. Slede IEM Katovice, Inernešnel i Fortnajt svetski kup.

Tags
Back to top button