Prepolovljen nivo loših kredita u Evropi – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

Prepolovljen nivo loših kredita u Evropi

Nivo problematičnih kredita (NPL) u Evropskoj uniji prepolovljen je u protekle četiri godine, objavila je Evropska bankarska agencija (EBA).

Za prosekom kaskaju Grčka i Kipar, na kojima je broj problematičnih kredita i dalje veliki.

Obim NPL-ova u bankama u EU smanjen je sa 1.150 milijardi evra u junu 2015. godine, kada su činili 6,0 odsto ukupnog kreditnog portfolija, na 636 milijardi evra, prema podacima EBA koje prenosi agencija Rojters.

Kao uzorak u istraživanju, EBA je analizirala 150 banaka u EU koje imaju udeo od preko 80 odsto u ukupnim aktivama ovog sektora. Smanjenje nivoa NPL-ova rezultat je regulatorne intervencije, političke odlučnosti da se na odgovarajući način reši problem, podsticaja koji je pružio privredni rast i niskih kamatnih stopa, saopštila je EBA.

Iako je prosečan nivo NPL-ova u evropskom bloku prepolovljen, pojedine zemlje i dalje imaju visok nivo problematičnih kredita. Tako je, na primer, u Grčkoj nivo NPL-ova iznosio 39,2 odsto u junu ove godine, a na Kipru 21,5 procenata.

Kod još pet zemalja je taj nivo iznad pet procenata. U 2015. godini, deset članica EU prijavilo je dvocifreni nivo NPL-ova. Italija je zabeležila najveći pad problematičnih kredita, od čak 145 milijardi evra u toku protekle četiri godine.

U Španiji, njihov nivo je smanjen za 81 milijardu evra, u Britaniji za 60 milijardi evra, a u Nemačkoj za 43 milijarde evra. Problematični krediti sada čine gotovo osam odsto ukupnih kreditnih plasmana u Italiji, što je značajan pad u odnosu na skoro 17 procenata u junu 2015. godine.

Tags
Back to top button