PKS: Alipej važan za potrošače i tržište – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

PKS: Alipej važan za potrošače i tržište

Najave da bi naredni meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak plaćanja preko “Alipeja” veoma je važna vest za potrošače, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Platforma za mobilnu i onlajn naplatu na internetu koju je kreirala Alibaba grupa podstakla bi i dalji razvoj tržista u narednom periodu, tvrde u Privrednoj komori Srbije.

Reč je o platformi za mobilna plaćanja koja ima gotovo milijardu korisnika.

Da bi u narednih nekoliko meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak plaćanja preko “Alipeja” najavila je predsednica vlade Ana Brnabić prilikom posete Hangdžou, i nakon obilaska kompanije “Alilbaba”.

“Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa Alipejom za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji”, rekla je Brnabićeva i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, kaže za da je to dobra vest, kako za dalji razvoj tržišta, tako i za potrošače. Ističe da je to važno i za podsticanje sličnih aplikacija, ali i za kineske turiste koji dolaze u Srbiju, jer više od milijardu njih u Kini koristi ovu aplikaciju, te se najveći deo prometa obavi tim platnim sredstvom. U Kini je, kaže, omogućeno da se roba široke potrošnje u supermarketima plati na ovaj način, a takođe i taksi usluge i slično…

Više od 70 odsto transakcija koje se dese na globalnoj platformi Alibaba grupe se obave i plati na taj način.

“Veoma je značajna vest u vezi sa početkom funkcionisanja aplikacije i platnog sistema Alipej u našoj zemelji jer posred toga što ćemo mati saradnju sa njima preko komercijalnih banaka, i novi vid plaćanja biće prisutan na našoj teritoiriji”, rekao je Malinović Tanjugu.

To će, kaže, dovesti do dalje modernizacije našeg unutrašnjeg tržišta.

Tags
Back to top button