Jutarnje navike ključne za poslovni uspeh – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Jutarnje navike ključne za poslovni uspeh

Da li ste se ikada zapitali gde je ključ uspeha najpoznatijih preduzetnika? Stara narodna poslovica glasi: “po jutru se dan poznaje”, tako da ćete možda svoj recept za uspeh naći upravo u jutarnjim navikama.

Ilon Mask, osnivač i direktor uspešnih kompanija “Tesla”, “SpaceX” i “SolarCity”, stavlja veliki naglasak na raspored. Svake večeri odvojite vreme i razmislite šta ćete narednog dana uraditi.

Ešli Vans, autor biografije pod nazivom “Elon Musk: Tesla, SpaceX, i potraga za fantastičnom budućnošću”, napisao je: “Raspored mu daje priliku da uvek postigne svoje ciljeve i da pregleda zadatke koje je završio”.

Dan završava kasno oko jedan sat posle ponoći, a novi danu počinje u sedam sati ujutru, otkrio je 46-godišnjak na Reddit AMA konferenciji. Mask, koga mnogi doživljavaju kao vizionara, veliki je ljubitelj slatkiša, gaziranih pića i kafe. U jednom intervjuu, izjavio je da se, po preporuci doktora, mora odreći nekih svojih loših navika.

Ne potcenjujte značaj unutrašnje ravnoteže

Marisa Majer, poslovna žena i majka troje dece, je alfa i omega kompanije “Yahoo”. Dan počinje u šest ujutru, i spava manje od šest sati dnevno. Sreća je, što joj je dovoljno malo sna. Prvo što uradi ujutru je pregled e-pošte, a zatim odvoji vreme za vežbanje, jer sport smatra važnom komponentom dana. Da bi napunila potrošene baterije, svaka četiri meseca priušti sebi odmor, dodala je u razgovoru za “Gardijan”.

Majer takođe ističe da je njena poslovna i privatna uloga zahtevala mnogo energije i fokusiranosti. “Vrlo je važno da se postave prioriteti, jer nema mnogo prostora i vremena za druge stvari”, bila je jasna u gostovanju u jednoj emisiji. Na taj način ne trpi nijedna od njenih uloga.

Koliko je važan dobar san

“Za više od 50 godina moje karijere, shvatio sam da, ako ustanem ranije, mogu uraditi mnogo više tokom dana te posledično i kroz život”, rekao je Ričard Brenson, poznato lice i suosnivač britanske imperije “Virgin”, koja danas broji oko 400 kompanija i zapošljava 71.000 ljudi. Za njega je san izuzetno važan, i zbog toga spava kad god je to moguće. Naročito to čini u avionu, gde zbog čestih putovanja provodi po nekoliko sati.

“Bez obzira na to, gde sam, pokušavam da se probudim i ustanem u pet ujutru”, napisao je na svom blogu. Ako ustane dovoljno rano, ima dovoljno vremena za vežbanje i porodicu. Uveren je da svakodnevni trening povećava njegovu produktivnost za najmanje još četiri sata. Bez obzira da li se radi o tenisu ili nekom adrenalinskom sportu, 67-godišnjak se zaklinje u jutarnju rekreaciju i dozu adrenalina. Jutarnje vežbanje pomaže mu da smanji stres tokom dana. Dodaje, da mu pomaže i da ima bolji san.

Bilu Gejtsu dan počinje u njegovoj teretani. Svakog jutra pliva najmanje sat vremena. Dobar početak dana posledica je kvalitetnog i dugotrajnog sna, smatra on. “Bez dovoljno sna, mogu da održim govor, mogu da uradim određene stvari, ali mi za kreativno razmišljanje treba sedmočasovni san”, otkrio je za “Times” kao jednu od njegovih tajni uspeha.

Možda nije ključan sat, već jutarnji rad

“Prva stvar koju uradim je – pogledam svoj telefon. Pregledam Fejsbuk da vidim šta se dešava širom sveta. Proveravam poruke; pregledam Mesindžer i Vacap”, izjavio je Mark Zakerberg, koji je 2004. godine kao student Harvard univerziteta osnovao najveću društvenu internet mrežu Fejsbuk.

“Ako je dan ‘miran’, ne pregledam duže od nekoliko minuta”, dodao je 33-godišnjak koji prethodno mora da stavi svoja sočiva, zbog slabijeg vida.

“Nikad nisam bio jutarnji tip. Max (njegovo dete) me pretvorio u ranoranioca”. Kako je otkrio, voli da koristi jutro za trčanje, teretana je po njegovom mišljenju još jedan dobar način za početak dana.

Amansio Ortega je “čovek koji oblači svet”. Ortega, koji je započeo svoj posao 1975. godine sa 100 dolara u džepu, stoji iza brendova poput “Zara”, “Pull & Bear”, “Stradivarijus”. On je dokaz da uspeh nije samo za mlade ljude – imao je skoro 40 godina kada je sa svojom prvom suprugom dizajnirao prve pidžame i veš.

Sin železničara, koji danas teži više od 71,5 milijardi dolara, uveren je da ujutru moramo znati šta je to što nas pokreće napred, otkriva opis na “Forbsu”. Često se nalazimo u jutarnjem vrtlogu misli i zadataka, ne fokusirajući se na dosadašnje ciljeve i snove, kaže on.

Život ovog 81-godišnjaka je prilično misteriozan. Njegovi jutarnji rituali nisu poznati, ali tajna njegovog uspeha jeste. Ortega prati dva pravila u poslu: kupcu treba dati ono što želi, a time se prevazilazi konkurencija.

(Investitor.me)

Tags
Back to top button