Mudis snizio izglede kreditne sposobnosti Indije na negativne – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Mudis snizio izglede kreditne sposobnosti Indije na negativne

Međunarodna rejting agencija Mudis smanjila je izglede kreditne sposobnosti Indije sa stabilnih na negativne, navodeći kao razlog povećane rizike da će privredni rast treće najveće azijske ekonomije biti “materijalno niži nego ranije”.

Agencija je navela da je ovo smanjenje delom odraz slabije efikasnosti vlade i njenih politika u rešavanju “ekonomskih i institucionalnih slabosti“, što je dovelo do porasta ionako visokog nivoa tereta duga”, prenosi Raša tudej.

“Mada bi vladine mere podrške ekonomiji trebalo da pomognu da se smanji dubina i period trajanja indijskog usporavanja rasta, prolongiran finansijski pritisak među seoskim domaćinstvima, slabo otvaranje novih radnih mesta i, u poslednje vreme, kreditna kriza među nebankarskim finansijskim institucijama podigli su verovatnoću da će se usporavanje ukotviti”, ocenjuje Mudis.

Agencija je dodala da ne očekuje da će kreditna kriza među nebankarskim finansijskim institucijama biti brzo rešena.

Indijsko Ministarstvo finansija reagovalo je na ovo saopštenje navodeći da je ta zemlja “i dalje jedna od vodećih ekonomija u svetu sa najbržim rastom” i ukazujući na na poslednji izveštaj “Svetski ekonomski izgledi” Međunarodnog monetarnog fonda, u kojem je MMF predvideo rast Indije od 6,1 posto u 2019. godini, od od sedam procenata naredne godine.

Indijska privreda zabeležila je međugodišnji rast od pet procenata u periodu april-jun, što je najslabiji tempo od 2013, pošto su potrošačka tražnja i državna potrošnja usporili usled globalnih trgovinskih sukoba. To je prouzrokovalo da centralna banka u nekoliko navrata smanji referentnu kamatu, a vlada je donela nekoliko mera, medju kojima i oštro smanjenje poreza na dobit, kako bi podstakli rast.

Referentni indeksi na indijskim tržištima kapitala otvoreni su u petak u neznatnom padu, nakon objave izveštaja Mudisa. Sensek je oslabio za 0,3 posto, na 40.542,58 poena, dok je Nifti pao za 0,35 odsto, na 11.969,60 bodova.

Tags
Back to top button