EU presekla: Stopirane investicije “teške” milijarde dolara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

EU presekla: Stopirane investicije “teške” milijarde dolara

Evropska unija trebalo bi da obustavi finansiranje projekata koji uključuju naftu, gas i ugalj, ocenili su u zajedničkom saopštenju ministri finansija bloka.

Kako navodi Rojters, to je prvi put da su ministri finansija EU podržali deklaraciju u kojoj se poziva na okončanje finansiranja svih fosilnih goriva, s obzirom na to da su ranije to tražili samo za fabrike na ugalj. Britanska agencija ocenjuje da je ovo korak usmeren na borbu protiv klimatskih promena.

Ministri finansija EU pozvali su Evropsku investicionu banku (EIB) i druge svetske finansijske institucije, kao što je Svetska banka, da obustave finansiranje projekata sa fosilnim gorivom, posebno one koji uključuju čvrsta fosilna goriva, uzimajući u obzir održivi razvoj i energetske potrebe, uključujući energetsku bezbednost partnerskih zemalja, prenosi Ekapija.

Političku deklaraciju treba da podrži zvanična odluka borda EIB u kojem su predstavnici svih 28 zemalja EU, a koji će narednu sednicu održati 14. novembra.

Odluka EIB o ukidanju finansiranja fosilnih goriva očekivala se prošlog meseca, ali je odložena zbog podela unutar EU, tačnije zbog toga što su pojedine zemlje, uključujući Nemačku, Italiju i Poljsku, želele da se finansiranje nastavi.

Tags
Back to top button