Prva prodaja elektronskom aukcijom u ponedeljak, 7. septembra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Prva prodaja elektronskom aukcijom u ponedeljak, 7. septembra

Prva elektronska javna prodaja, putem platforme e-Aukcija zakazana je za ponedeljak, 7. septembar od devet do 13 sati.

Prodaje se magacin u Zemunu, površine 1.110 kvadratnih metara.

Od 15. avgusta, kada je počela sa radom platforma e-Aukcija, na platformi je objavljeno 40 ponuda za javnu prodaju u izvršnom postupku.

Početna cena magacina za koji će se elektronski licitirati u ponedeljak je 25.929.400 dinara.

Procenjena vrednost je 37.042.000, a licitacioni korak 2.592.940 dinara, objavljeno je na sajtu eaukcija.sud.rs.

Magacin je u privatnoj svojini izvršnog dužnika Rebrand doo i izgrađen je na gradskom građevinskom zemljištu.

Na sajtu e-aukcije objavljeni su detalji i svih drugih nepokretnosti koje su ponuđene na prodaju u izvršnom postupku, a reč je mahom o poljoprivrednim zemljištima čije početne cene variraju od milion do više od 30 miliona dinara, kao i o jednoj hladnjači.

Platformi e-Aukcija, zainteresovani mogu da pristupe na adresi eaukcija.sud.rs.

Ona je uvedena izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a od 1. septembra ona je, kako je ranije najavljeno, jedini način javne prodaje u izvršnom postupku.

Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica uz kvalifikovani elektronski potpis koji je izdat od strane ovlašćenog sertifikovanog tela u skladu sa propisima.

Svi ponudioci su anonimni, pa tako ni oni, ni javni izvršitelji neće znati ko se krije iza identifikacionog broja, koji im sistem dodeljuje ukoliko se odluče da učestvuju u javnom nadmetanju.

Godišnja naknada za korišćenje aplikacije (članarina) iznosi 2.000 dinara i za taj iznos zainteresovani mogu godinu dana da učestvuju na svim elektronskim javnim nadmetanjima.

Ministarstvo pravde je ranije ukazalo da je za one, koji nisu registrovani korisnici, sistem dostupan sa svim relevantim podacima – radi potpune transparentnosti.

Cilj automatizacije postupka javnog nadmetanja je jačanje pravne sigurnosti kroz transparentniji postupak, postizanje efikasnosti, kao i eliminisanje svih do sada uočenih problema u javnim prodajama u smislu sprečavanja zloupotreba.

To za krajnji rezultat treba da ima jačanje poverenja opšte javnosti u javne izvršitelje kao nosioce javnih ovlašćenja, napominje Ministarstvo pravde.

Tags
Back to top button