NLB najavljuje dalje širenje poslovanja – Meta Albanija, uskoro i podređene obaveznice – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB najavljuje dalje širenje poslovanja – Meta Albanija, uskoro i podređene obaveznice

Londonska berza obeležila je prvu godišnjicu uvrštenja Nove Ljubljanske banke koja je na najvećem evropskom tržištu kapitala zastupljena globalnim vlasničkim potvrdama (GDR).

“Uvrštavanje u Londonu posebna je privilegija jer donosi pristup globalnim ulagačima i globalnoj finansijskoj industriji”, rekao je tom prilikom predsednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak, prenosi portal Indikator.

Model privatizacije NLB-a po njegovom mišljenju može biti model za celu regiju. NLB je sada u vrlo dobroj formi, isplatila je prve dividende i rezultati su u skladu s očekivanjima.

Nova ljubljanska banka planira se proširiti, a osim jačanja u Srbiji kupovinom Komercijalne banke, potencijalno tržište je Albanija, kazao je predsednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak prilikom obilježavanja prve godišnjice uvrštenja Nove Ljubljanske banke na Londonskoj berzi.

Brodnjak je kazao da NLB ponovo planira započeti sa leasingom i faktoringom početkom sledeće godine, a sve obaveze i ograničenja padaju na prodaju osiguranja NLB Vita.

Gotovo 180 miliona evra NLB Global Certificate of Ownership (GDR) trgovalo se na Londonskoj berzi od kada je kotacija započela 14. novembra prošle godine. Cena udela je varirala, ali danas iznosi 55 evra, što je nešto više nego na početku uvrštenja prošle godine (51,50 evra).

NLB planira izdati podređene obveznice, a u saradnji sa UBS Investment Bankom priprema niz sastanaka sa investitorima obveznica širom Evrope između 6-8. novembra.

Ako tržišni uvslovi to dopuste, izdavaće podređene obveznice, procenjene na do 200 miliona evra, s rokom dospeća od deset godina i mogućnošću prevremenog raskida nakon pet godina. Obveznice će biti ponuđene poznatim investitorima izvan Sjedinjenih Država.

Londonska berza procenjuje da je NLB privukla vrlo širok spektar kvalitetnih ulagača u teškim uslovima na tržištima, od Bregzita do tenzija u trgovini. Gotovo polovina njih nalazi se u Velikoj Britaniji, mnogi iz SAD-a i drugih delova sveta, što ukazuje da postoji interes za NLB i regiju u kojoj deluje.

Tags
Back to top button