Mali: Milionske uštede iz obveznica sa nižom kamatnom stopom – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Mali: Milionske uštede iz obveznica sa nižom kamatnom stopom

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su ostvarene milionske uštede od prodaje preostalog dela ranije emitovanih obveznica na Londonskoj berzi, te da će se uz pomoć ovakvih akcija na međunarodnom finansijskom tržištu skuplji krediti zameniti jeftinijim. On je oceno da je to odraz odgovornosti Vlade prema građanima Srbije. Ušteda na kamatama na deset godina iznosi 530 miliona evra.

“Republika Srbija je juče ostvarila veliku pobedu na međunarodnom finansijskom tržištu, gde smo emitovali desetogodišnju obveznicu u iznosu od 550 miliona evra, i ostvarili kamatnu stopu, odnosno prinos, od 1,25 odsto”, rekao je ministar Mali, prenosi RTS.

Kaže da je reč o velikoj pobedi i istorijskom trenutku jer smo ostvarili nikad nižu kamatnu stopu prilikom njihove prodaje, a to je važna vest jer se skuplji krediti zamenjuju jeftinijim, a javni dug se ne povećava.

Republika Srbija je ove rezultate ostvarila na jučerašnjem reotvaranju postojeće emisije evroobveznica, Srbija 2029, izdate 26. juna ove godine, saopštilo je ministarstvo finansija.

Mali je dodao da je namera da se ekonomskim reformama i kroz smanjenje rizika zemlje i ulaganja smanjuju kamatne stope na hartije od vrednsoti.

“Mi ćemo sa tom politikom nastaviti. Stare kredite zamenjujemo novijim jeftinijim, bez podizanja javnog duga, i na taj način štedimo novac i pokazujemo odgovornost prema građanima Srbije”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, ovim novcem će biti isplaćen dug u dolarima koji dospeva u februaru, a ta pozajmica je uzeta po značajno većoj stopi od 4,9 odsto, a tako će biti i smanjeno učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu.

“Ono što je posebno važno je to što isplaćujemo dug koji nam dospeva u februaru naredne godine, a koji nam je u dolarima. Mi ćemo na ovaj način učešće duga u dolarima spustiti na ispod 20 odsto. Na početku ove godine učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu je bilo 26 odsto. Sada idemo na ispod 20 odsto što i jeste naš cilj,  da smanjimo rizik jer na oscilacije dolara ne možemo da utičemo. U redu je imati dug u evrima, dinarima, mala raspodela duga u raznim valutama je dobra, ali ne kolika je bila nekada”, rekao je ministar.

Ocenio je da se “veoma odgovorno, pažljivo i precizno bavimo našim javnim finansijama”.

“Milionske uštede za budžet” 

Mali je naglasio da je 2016. godine trošak kapitala bio mnogo veći, te da je prosečna ponderisana kamatna stopa iznosila 4,5 odsto, a da je sada sa ovom emisijom ona 3,27 odsto.

“Dakle, na naš celokupan dug, danas umesto 4,5 odsto, naš trošak na kamate je 3,27 odsto. To su milionske uštede za naš budžet, umesto da plaćamo skupe kamate i kredite mi ih sada vraćamo. Otvaramo prostor i za povećanje plata i penzija, za više inesticija u infrastrukturne projekte i na takav način pokazujemo koliko se na ozbiljan način bavimo javnim finansiama”, istakao je Mali.

Trenutak je okarakterisao istorijskim jer nikada niža kamatna stopa na  hartije od vrednosti Republike Srbije nije ostvarena.

“Ovo je još jedna velika potvrda uspeha ekonomskih reformi nego sigurnosti i poverenja koje strani investitori imaju kad ulažu u Srbiju. Na aukciji smo imali preko 150 najvećih investicionih fondova, penzionih fondova, osiguravajućih kuća, koje su htele da ulažu u naše hartije. Tri puta je bila veća tražnja nego što je bila ponuda”, istakao je Mali.

On je rekao da je bitno istaći da Srbija na ovaj način ne podiže javni dug.

“Ovaj novac koji smo juče dobili je veoma jeftin novac, a iskoristićemo ga da vratimo obveznicu koja dospeva u februaru naredne godine, a čija je kamatna stopa 4,9 odsto.  Dakle, umesto da plaćamo 4,9 odsto, sada plaćamo 1,25 odsto i kada pogledate kako se kreće trošak kapitala, kamatnih stopa, on se spušta iz meseca u mesec, iz godine u godinu, što je potvrda sigurnosti zemlje i ulaganja, potvrda dobrog kreditnog rejtinga, potvrda uspeha i napretka naših ekonomskih reformi”, zaključio je miistar finansija.

 

Tags
Back to top button