Veliki pad neto dobiti Sberbanke u trećem kvartalu 2019. godine – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Veliki pad neto dobiti Sberbanke u trećem kvartalu 2019. godine

Ruska Sberbanka je u trećem tromesečju zabeležila za trećinu manju neto dobit zbog gubitka povezanog sa prodajom turske Denizbanke, najvećeg ogranka izvan Rusije, pokazao je poslovni izveštaj najveće ruske banke.

Neto dobit u trećem kvartalu iznosila je 156,1 milijardu rubalja (2,45 milijardi dolara), što je smanjenje za gotovo 32 odsto u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, pokazali su rezultati poslovanja.

Glavni razlog pada neto dobiti u trećem kvartalu je prodaja Denizbanke zbog koje je zabeležen gubitak od 74,7 milijardi rubalja, najvećim delom proizišao iz negativnih kursnih razlika, navode u ruskoj banci.

Sberbanka je prodala turski ogranak Emirates NBD Groupu za 170,7 milijardi rubalja (2,7 milijardi dolara).

Kada bi se isključila prodaja Denizbanke, neto dobit bi u trećem kvartalu iznosila 230,8 milijardi rubalja i bila za 6,3 odsto veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Neto prihodi od kamata pali su u trećem tromesečju 1,5 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 353,9 milijardi rubalja.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 15,1 odsto, na 130 milijardi rubalja.

U prvih devet mjeseci 2019. Sberbank je poslovala sa neto dobiti od 633 milijarde rubalja, što je smanjenje za 3,4 odsto u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, pokazuje finansijski izveštaj.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button