Raste broj islamskih finansijskih institucija – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Raste broj islamskih finansijskih institucija

Broj islamskih finansijskih institucija i dalje raste širom sveta, pokazuje izveštaj The Bankera. Imovina banaka usklađenih sa šerijatom porasla je za 8,05%, na 1656 triliona dolara tokom 2018., pokazuje izveštaj.

Dok su zemlje Golfskog veća saradnju (GCC) i ostatak Bliskog Istoka zabeležili jednocifren rast na lestvici za 2018., zadnji je imao rast imovine od 13,36% na lestvici za 2019., podstaknut rastom tržišta kao što je Iran.

Dok je GCC i dalje najveća svetska podregija u pogledu šerijatski usklađene imovine, njen rast bio je prigušeniji 3,17%, što je znak i veličine regije i njene komparativne zrelosti.

Dominacija šireg regiona Bliskog Istoka i severne Afrike (MENA) potvrđena je na popisu deset najbrže rastućih institucija u godini sa potpuno šerijatskim institucijama sa više od 500 miliona dolara imovine.

Osam od deset njih smešteno je u široj regiji, a iranska Day bank vodi u uvećavanju imovine sa rastom od 103 odsto. Iran ima pet od 10 zajmodavaca u rangiranju, s britanskom bankom Gatehouse Bank, turskom Ziraat Katılım Bankası i Faisal islamic Bank i Farmers Commercial Bank, obe iz Sudana, koje su jedine institucije izvan regije MENA.

Iako je iranski islamski bankarski sektor najveći u svetu, i dalje je (možda jedinstveno) podložan vanjskim šokovima, a slaba regulatorna kontrola i centralna banka kojoj nedostaje nezavisnost predstavljaju dva izazova s ​​kojima se suočava.

I dok su iranske banke ostvarile rast u 2018. godini, uticaj svežih američkih sankcija, najavljenih u novembru 2018., vjerovatno će ugroziti sadašnji plasman na lestvici sledeće godine, prognozira The Banker.

Tags
Back to top button