Guverner centralne banke Mađarske: Evro je strateška greška – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Guverner centralne banke Mađarske: Evro je strateška greška

Zemlje Evropske unije, članice evrozone ali i one koje nisu u zoni primene zajedničke evropske valute, trebale bi priznati da je evro ‘strateška greška’, utvrdio je u komentaru u Financial Timesu (FT) guverner mađarske centralne banke.

Mađarska nije članica evrozone i nije utvrdila datum kada želi pristupiti zoni primene zajedničke evropske valute. Od kada je 2010. na čelo vlade došao Viktor Orban, zemlja provodi samostalnu ekonomsku politiku, kombinujući različite mere.

Vlada i centralna banka u više navrata su naglašavale da Mađarska ne bi trebala pristupiti evrozoni dok njena ekonomija ne bude dovoljno snažna.

U komentaru objavljenom u nedeljnom izdanju Financial Timesa guverner Gyorgy Matolcsy poručio je Evropi da je došlo vreme da “potraži izlaz iz zamke evra”.

“Kreirana je štetna dogma da je evro ‘normalan’ sledeći korak prema ujedinjenju zapadne Evrope. Pritom usvajanje zajedničke evropske valute uopšte nije bila normalna stvar jer za tako nešto nije bio ispunjen gotovo nijedan preduslov”, piše Matolcsy u FT-u.

“Dve decenije nakon lansiranja evra nije izgrađena većina nužnih potpornih stubova na kojima bi počivala uspešna globalna valuta – ni zajednička država, ni proračun koji bi pokrivao najmanje 15 do 20 odsto BDP-a evrozone, ni ministar finansija evrozone ni pripadajuće mu ministarstvo”, pojasnio je.

Po mađarskom guverneru, zemljama članicama trebalo bi u sledećim decenijama omogućiti i izlazak iz evrozone ako to žele, pri čemu bi ostale trebale graditi “održiviju globalnu valutu”.

Matolcsy takođee smatra da treba menjati Mastrišku povelju kojom su, između ostalog, utvrđeni uslovi za ulazak u evrozonu, uključujući i gornju granicu proračunskog deficita od tri odsto BDP.-a.

Mađarski proračunski deficit je već nekoliko godina blizu te granice.

Orbanova vlada u međuvremenu postupno povećava udeo u javnom dugu državnih obveznica denominiranih u domaćoj valuti forinti kako bi smanjila zavisnost o dugu u inostranim valutama.

Tags
Back to top button