Država rešila da stavi tačku na pranje novca preko privatnih poštanskih službi – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Država rešila da stavi tačku na pranje novca preko privatnih poštanskih službi

Privatne kompanije koje se bave poštanskim saobraćajem biće obveznici zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma jer je primećeno da se preko pošiljki odvija nedozvoljena trgovina, a plaćanja vrše u kešu, sledi iz imena i dopunama ovog zakona koji je u skupštinskoj procediri.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, na našem tržištu poštanskih usluga, pored javnog poštanskog operatora Pošte Srbije, posluje još sedam velikih poštanskih operatora koji obavljaju isključivo komercijalne poštanske usluge i koji dnevno prenesu i uruče u proseku po 20.000 paketa.

Od toga preko 90% čine paketi sa označenom otkupninom, a da se isplata novca takođe u preko 90% slučajeva vrši mimo računa, odnosno na ruke pošiljaoca.

Prema podacima regulatornog tela za poštanske usluge, u 2018. godini je preneto i uručeno preko 35 miliona pošiljaka, a u prvih šest meseci tekuće godine, broj prenetih i uručenih pošiljaka od strane komercijalnih operatora, prelazi 18 miliona pošiljaka.

Kako ocenjuje zakonodava,  reč je o ekspanziji nedozvoljene trgovine koja se u najvećoj meri, trenutno, odvija kroz tokove poštanskih operatora.

Podseća se da je na sednici Koordinacione komisije Vlade, usvojen Hodogram o suzbijanju nedozvoljene trgovine putem interneta, a realizacija je počela 1. februara 2019. godine.

U postupku realizacije Hodograma, otkrivena su lica koja su pod lažnim imenima slala preko poštanskih operatora otkupne pošiljke od kojih su za godinu dana prihodovali i po 70 miliona dinara.

Otuda i sumnja  da neki komercijalni poštanski operatori, zloupotrebljavaju trenutni pravni vakum radi sticanja protivpravne dobiti, dok korisnici, neregistrovani trgovci i pošiljaoci takvih pošiljaka, bez sumnje to obilato koriste.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button