Dolar oslabio nakon smanjenja kamata Feda – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Dolar oslabio nakon smanjenja kamata Feda

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prošle nedelje oslabio prema korpi valuta, jer je američka centralna banka smanjila kamate već treći put ove godine.

Ako rast privrede nastavi dalje da se usporava, preduzeće i nove mere.

Indeks dolara koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,4 odsto, na 97,25 bodova. Pritom je kurs evra prema dolaru porastao 0,8 procenata, na 1,1165 dolara, prenosi “Blic”.

Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, za 0,4 odsto, pa je njegova cena skliznula na 108,20 jena.

Američka valuta našla se pod pritiskom nakon što su u sredu na redovnoj sednici čelnici Feda odlučili da smanje ključnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, u raspon od 1,50 do 1,75 procenata, kako bi se podržao rast privrede.

Predsednik Feda Džerom Pauel rekao je na konferenciji za medije da veruje da je monetarna politika dobro pozicionirana, što upućuje na to da Fed ne namerava dalje da smanjuje kamate ako ne bude velikih promena u izgledima privrede.

Međutim, ako rast privrede nastavi da usporava, Fed bi mogao preduzeti dalje monetarne mere, smatraju analitičari.

Prošle nedelje objavljeno je da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD u trećem tromesečju porastao za 1,9 odsto u odnosu na isti period lani, što predstavlja blago usporavanje u odnosu na 2-procentni rast u prethodnom kvartalu. Iako je taj, kao i podatak o zapošljavanju u SAD prošloga meseca, bolji od očekivanja analitičara, oba podatka ipak upućuju na usporavanje rasta privrede.

Dolar je oslabio i zbog toga što je nakon vesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD i Kine ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Jačanje evra pripisuje se, pak, odlaganju Bregzita do 31. januara sledeće godine.

Tags
Back to top button