Na berzu izlazi kompanija veća od “Epla” i “Majkrosofta” – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Na berzu izlazi kompanija veća od “Epla” i “Majkrosofta”

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman u petak se složio da će Inicijalna javna ponuda deonica (IPO) državnog naftnog giganta “Aramko” biti objavljena u nedelju, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

“Krunski princ konačno je dao zeleno svetlo”, rekao je jedan izvor agenciji, a “Aramko” je odbio da da svoj komentar, prenosi Manager.ba.

Zvaničnici i savetnici kompanije održali su u petak sastanke s investitorima u pokušaju da za kompaniju postignu vrednost što je moguće bližu dva biliona dolara uoči očekivanog izlaska na berzu u nedelju, navode izvori.

Iako je prestolonaslednik Mohamed početkom 2016. godine vrednost kompanije procenio na dva biliona (dve hiljade milijardi) dolara, bankari i dobri poznavaoci prilika kažu da je vrednost “Aramka” bliža 1,5 biliona dolara.

No čak i po toj ceni, “Aramko” bi i dalje vredeo barem 50 odsto više od najvrednijih svetskih kompanija, Majkrosofta i Epla od kojih svaka ima tržišnu kapitalizaciju od oko jednog biliona dolara, navodi Manager.ba.

Rijad na saudijskoj berzi želi da izlista udeo od jedan do dva odsto kako bi prikupio najmanje 20 milijardi do 40 milijardi dolara.

Ako ugovor premaši 25 milijardi USD, “Aramko” će nadmašiti “Alibabin” IPO vredan 25 milijardi dolara iz 2014. godine i postati najveći IPO na svetu.

Kotiranje deonica na berzi je centralni deo plana prestolonaslednika da uzdrma saudijsku ekonomiju i diversifikuje je dalje od nafte. Od kada je kotiranje prvi put najavljeno 2016. godine, nekoliko puta je odlagano.

Princ Mohamed želi na kraju da kotira ukupno pet odsto kompanije. Očekuje se da će međunarodna prodaja pratiti domaći IPO.

Tags
Back to top button