Šta se krije iza novog Zakona o osiguranju depozita – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Šta se krije iza novog Zakona o osiguranju depozita

Krediti će biti jeftiniji, a štednja isplativija! To je direktna posledica manjih troškova koje će imati banke po osnovu izmena Zakona o osiguranju depozita, usvojenih ovog meseca u srpskom parlamentu. Za koji tačno procenat će zajmovi pojeftiniti biće poznato tek kada banke naprave svoje pojedinačne kalkulacije. Očekuje se da se efekti vide tokom iduće godine.

Država će, prema novom propisu, i dalje garantovati za depozite građana, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, do iznosa od 50.000 evra. Trošak osiguranja depozita i dalje će snositi banke. Ali, pošto se novim propisom smanjuje osnovica za obračun premije osiguranja, bankarski sistem će imati za oko trećinu niže troškove. Prema trenutnoj računici, i stanju depozita, reč je o 6,6 milijardi evra na koje se, po novom, neće obračunavati premija osiguranja, što za banke znači oko devet miliona evra niži trošak kvartalno. Višak para banke mogu da usmere u kreditnu aktivnost ili da dodatno stimulišu štednju.

Ovo je bila i tema jučerašnjeg skupa “Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije” u NBS.

“Banke će imati manji trošak izdvajanja za osiguranje depozita, pa će i cena usluga koje pružaju biti niža”, kaže, za “Novosti”, Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

“Rade se modeli izračunavanja koji će pokazati koliko procenata će kamatne stope plasiranih kredita biti niže”.

Viceguverner Dragana Stanić je istakla da su, zahvaljujući dobrim rezultatima i stabilnosti u poslednjih sedam godina danas depoziti u bankama daleko sigurniji, a moć države da ih dodatno zaštiti – još veća:

“Rastu štednje doprinosi stalan napredak na makroekonomskom planu, pozitivni trendovi na tržištu rada, stabilna i niska inflacija i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa. Tome doprinosi i stabilan i zdrav bankarski sektor koji uliva dodatnu sigurnost građanima da su njihova sredstva u domaćim bankama bezbedna.”

Vladimir Šarić, predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita, podsetio je da sistem osiguranja depozita štiti najranjivije kategorije deponenata i znatno doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti u zemlji.

“Izmenama Zakona biće smanjen nivo rizika zahvaljujući uvođenju mogućnosti obračuna i naplate premije od banaka na osnovu utvrđenog nivoa rizika u poslovanju svake pojedinačne banke”, istakao je Šarić.

Pristup obračunu premije osiguranja depozita će biti pravedniji, a zaštita deponenata veća.

Tags
Back to top button