Najjeftinije telefoniranje sa Crnom Gorom, najskuplje sa Egiptom – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Najjeftinije telefoniranje sa Crnom Gorom, najskuplje sa Egiptom

Telefoniranje u inostranstvu i posebno korišćenje interneta mogu ozbiljno da skrešu kućni budžet, a nisu retki slučajevi gde je gledanje video-klipova u romingu koštalo i više stotina evra.

S druge strane, dobra vest je da je od 1. jula značajno pojeftinio roming između balkanskih zemalja, odnosno u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Albaniji, kao i na teritoriji AP Kosova i Metohije. Do kraja ove godine minut razgovora u odlaznim pozivima je pojeftinio sa 28 na 11 dinara, slanje tekstualnih poruka sa devet na četiri dinara. Verovatno i najvažnije je to što je mobilni internet, odnosno prenos podataka između ovih zemalja pojeftinio sa oko 30 dinara na četiri dinara po megabajtu, podseća Danas.

Rešenjem RATEL-a operatorima se zabranjuje i naplata uspostave veze, a za primljene poruke i za poruke govorne pošte u SMS romingu ne obračunavaju se dodatne naknade. Naplata odlaznih poziva obavlja se po sekundi, s tim što operatori mogu primeniti početni minimalni obračunski period koji ne može biti duži od 30 sekundi. Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak poruka koje se MMS mogu naplaćivati po jedinici.

Ovo je tek prva faza procesa na čijem kraju bi telefoniranje i internet trebalo u regionu da se naplaćuje po cenama domaćeg saobraćaja. Tako će od 1. januara 2020. godine roming biti naplaćivan kao zbir domaće cene i roming nadoknade koja bi trebalo da znači dodatno pojeftinjenje. Od 1. jula 2020. godine kažu u RATEL-u sledi novo sniženje cena rominga za dolazne pozive i interneta, odnosno prenosa podataka. Na kraju, od jula 2021. godine u regionu koji čine ove četiri države i teritorija KiM ne bi trebalo da bude rominga.

Mimo regiona koji se kod mobilnih operatera vodi kao Zona 0 ili Zona region, neke od najpopularnijih destinacija za naše građane su Grčka, Bugarska, Turska ili Egipat koji se nalaze u drugim zonama, dosta skupljim od regionalne.

Tako je recimo minut odlaznog poziva za Grčku, Hrvatsku i Bugarsku iz MTS mreže 102 dinara, u VIP-u 99 dinara, a Telenoru 109,9 dinara. Nešto jeftiniji su dolazni pozivi čiji minut u MTS mreži košta 36 dinara, u VIP 99, a u Telenoru 44,9 dinara. Turska je u VIP mreži u istoj zoni kao i Grčka (odnosno Evropa) dok je u MTS i Telenoru ona u drugoj zoni. U MTS je odlazni minut 150 dinara, a dolazni 42 dinara. U Telenoru je odlazni minut 159,9 dinara, a dolazni 54,9 dinara. Najskuplje je telefonirati iz popularnih letovališta Severne Afrike, Egipta, Tunisa ili Maroka. Tako je odlazni minut iz Egipta u MTS-u 480 dinara, u VIP-u 199 dinara, a Telenoru 379,9 dinara. Minut dolaznog poziva u MTS mreži je 120 dinara, u VIP-u 199 dinara i Telenoru 99 dinara, navodi Danas.

Kada se radi o internetu, operateri imaju različite tarife za različite zemlje, ali takođe nude i specijalne pakete sa određenim količinama podataka ili neograničeno korišćenje interneta određen vremenski rok u inostranstvu, što može značajno pojeftiniti korišćenje interneta u inostranstvu.

Da bi izbegli nepredviđene i često nemale troškove turisti bi trebalo da se pridržavaju nekoliko saveta. Kao prvo treba proveriti kod svog mobilnog operatera da li ima partnersku kompaniju u zemlju u koju putujete da bi biranjem te mreže imali povoljnije cene.

Verovatno najčešći uzrok ogromnih računa je internet u romingu. Zato treba isključiti opciju prenosa podataka, jer čak i ukoliko ne idete na internet, aplikacije u telefonu se automatski ažuriraju i tada koriste razmenu podataka. Treba biti oprezan sa pozivima ili internetom čak i ako niste izašli iz zemlje, ali se nalazite u pograničnom području. Često se telefon automatski prebaci na inostranu mrežu ukoliko je ona u tom području jača od domaće. Zato treba pre poziva proveriti na kojoj je mreži telefon.

SMS važi za jeftiniji način komunikacije od razgovora, ali i tu ima zamki. Recimo pisanje slova sa dijakriticima (Ć, Č, Ž) zauzima više karaktera od „ćelave“ latinice, pa iako mislite da ste poslali jednu poruku, ispostavi se da je otišlo tri ili četiri SMS-a.

Sledeći savet se odnosi ne samo na turiste u inostranstvu već i za kod kuće.

Prvo što mnogi urade u inostranstvu u hotelu, smeštaju ili kafiću je da se uloguju na bežični internet (wi-fi). Ako se nalazite na nebezbednoj, otvorenoj bežičnoj mreži, nikako nemojte plaćati ništa preko mobilnog bankarstva, jer podaci mogu biti ukradeni i zloupotrebljeni.

Tags
Back to top button