Veća industrijska proizvodnja u septembru – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Veća industrijska proizvodnja u septembru

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u septembru za 1,6 odsto u odnosu na isti mesec 2018. godine.

U odnosu na prosek u prošloj godini beleži rast za 3,5 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Najveći uticaj na međugodišnji rast industrijske proizvodnje imali su proizvodnja osnovnih metala, proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja pića, proizvodnja proizvoda od gume i plastike i proizvodnja papira i proizvoda od papira.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u septembru je, na mesečnom nivou, bila veća za 0,7 odsto, dok je prerađivačka ostvarila rast od 1,5 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za septembar pokazuje da je ukupna industrija ostvarila rast od 0,9 odsto, a da je prerađivačka porasla za 1,2 odsto u odnosu na prosek 2018. godine.

U septembru je, na godišnjem nivou, sektor prerađivačke industrije zabeležio rast od 1,7 odsto, sektor rudarstva rast od 1,6 odsto, i sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast od 1,1 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, u septembru je proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije porasla za šest odsto, proizvodnja energije za 1,2 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 odsto, u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

S druge strane, pad je zabeležen kod proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 1,4 odsto i kapitalnih proizvoda za 1,9 odsto.

U periodu januar-septembar 2019. godine, industrijska proizvodnja beleži pad od 0,7 odsto međugodišnje.

Obim industrijske proizvodnje je u septembru na godišnjem nivou zabeležio rast kod 20 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 71 odsto, a pad kod devet oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 29 odsto.

Izvor: B92

Tags
Back to top button