Pogoršala se ekonomska klima u EU, potrošači nezadovoljni – Bankar.rs
SVE VESTI

Pogoršala se ekonomska klima u EU, potrošači nezadovoljni

Ekonomska klima u Evrozoni pogoršala se u oktobru drugi mesec zaredom, jer se pesimizam iz industrijskog sektora proširio i na oblast usluga i na potrošače.

Indeks ekonomske klime u 19-članoj evrozoni, koji izračunava Evropska komisija, pao je na 100,8 poena u oktobru sa 101,7 poena u septembru i sa 103,1 poena u avgustu, prenosi agencija Rojters.

Pad je bio veći od tržišnog konsenzusa za oktobar od 101,1 poena, i predstavlja najniži nivo tog pokazatelja od januara 2015. godine.

Pesimizam u industrijskom sektoru znatno se pogoršao, jer je taj sektor, koji je u velikoj meri zavisan od izvoza, suočen sa posledicama globalnih trgovinskih ratova.

Tmurni “oblaci” su se, međutim, prelili u oktobru i na sektor usluga i na potrošače. Ekonomisti koje je anktetirao Rojters već su prognozirali da će privredni rast evrozone usporiti na 0,1 odsto u trećem kvartalu sa 0,2 odsto iz prethodnog tromesečja.

U odvojenom saopštenju, Komisija je takođe navela da je indeks poslovne klime porastao na minus 0,19 poena u oktobru sa minus 0,23 poena iz septembra, naspram tržišnih prognoza da će dodatno skliznuti u negativnu teritoriju, odnosno na minus 0,24 poena.

Izvor: B92

Tags
Back to top button