Počinje novi nacionalni program za početnike u biznisu – Na raspolaganju 300 miliona dinara – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Počinje novi nacionalni program za početnike u biznisu – Na raspolaganju 300 miliona dinara

Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svima koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa i razvoj poslovanja, od 1. novembra na raspolaganju je novi nacionalni “Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja”. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju programa iznose 300 miliona dinara.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva privrede, ovaj program podrške koji je usvojila Vlada Srbije je rezultat aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW) iz 2018. godine.

Realizovaće ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji.

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh startap projekata – petodnevnu obuku za izradu poslovno–investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera i bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20% ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava je 360.000 dinara).

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3,6 miliona dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora) kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99% na godišnjem nivou.

Još jedna od pogodnosti za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do 1% jednokratno.

Cilj ovog programa podrške, u kojem su za partnerske banke izabrane Raiffeisen banka, UniCredit banka i Banka Poštanska štedionica jeste, kako se navodi, da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade Srbije.

Izvor: eKapija

 

Tags
Back to top button