Pet evropskih zemalja za blokiranje Libre – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Pet evropskih zemalja za blokiranje Libre

Vlade EU zadržavaju pravo na “sprečavanje” digitalnih valuta koje imaju globalni doseg i prete “monetarnom suverenitetu” poput Facebookove Libre, navodi se u nacrtu izjave koju je POLITICO dobio na uvid.

Visoki zvaničnici ministarstava finansija bloka razmatraju dokument na jednoj stranici koji je sačinilo finsko predsedništvo EU uz doprinos Evropske komisije. Državni zvaničnici imaju mogućnost do srede da predlože izmene i dopune dokumenta.

Ministri bi trebali raspravljati o toj izjavi na sastanku Veća Ecofin-a iduće sedmice.

“Naš zajednički cilj je osigurati da te inicijative ne naruše naš postojeći finansijski i monetarni poredak, kao i našu monetarnu suverenost”, navodi se u dokumentu. “Sve opcije bi trebale biti na stolu i uključivati mogućnost preduzimanja mera koje bi sprečile razvoj projekata koji bi stvorili neupadljive rizike”.

Francuska predvodi Evropu u odbrani protiv Libre, predloženog stabilcoina, koji se tako naziva jer je njegova vrednost podržana korpom konvencionalnih valuta. Facebook i njegovih 20 saradnika imaju cilj predstaviti instrument sledeće godine, ako to odobre regulatori. Oko 2,4 milijarde korisnika društvene mreže moglo bi joj odmah pružiti razmere širom sveta.

Bruno Le Mer, ministar finansija, ranije je rekao da bi EU “trebala odbiti razvoj Libre.” Dobio je podršku Nemačke, Italije, Španije i Holandije.

Politički pritisak na Libru već je doveo do izlaska iz projekta sedam kompanija uključujući Mastercard i Visu.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button