CG: Nastavlja se suđenje zbog kredita u švajcarcima – klijenti traže da banka plati dva miliona – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEKreditiSVE VESTI

CG: Nastavlja se suđenje zbog kredita u švajcarcima – klijenti traže da banka plati dva miliona

U Osnovnom sudu Podgorici u petak će se po treći put održati ročište po tužbi oko 300 klijenata Hipo Alpe Adrija banke (sadašnje Adiko banke) koji su uzeli kredite indeksirane u švajcarskim francima i koji traže delimičnu ništavost ugovora. Takođe, klijenti traže da sudske troškove spora koji je pokrenut 2013. godine plati Adiko banka, jer je, kako su kazali, ona ta koja je nudila kredite u francima i neosnovano prezadužila klijente, piše podgorički Dan.

Spor je dakle pokrenut 2013. godine, a Skupština je 2015. godine donela Zakon o konverziji ovih kredita, što su klijenti iskoristi li i konvertovali dug u evre čime je dug smanjen svakom pojedincu. Problem je, međutim, što je Osnovni sud jednom doneo presudu po kojoj je obaveza klijenata da plate dva miliona sudskih troškova, što je Viši sud vratio na ponovni postupak. Zatim je Osnovni sud doneo odluku da se podele troškovi, ali je i to vraćeno Osnovnom sudu, uz sugestiju da se troškovi stave na teret klijenata.

Dragan Senić, jedan od klijenata, za „Dan“ je kazao da su tužbu u maju 2013. godine podneli iz razloga neosnovanog zaduženja.

“Evropski sud pravde je doneo odluku da su ugovori ništavi. Vrhovni sud Hrvatske takođe, kao i Ustavni sud Crne Gore u septembru prošle godine. I pored svega toga Osnovni sud je poslednji put doneo odluku da se podele sudski troškovi. Bili smo neosnovano zaduženi i podneli smo tužbu. Parlament se uključio kada je video da sudovi neće da rade svoj posao. Doneo je Zakon o konverziji i to doveo u red. Ako neko donosi rešenje da klijenti plate dva miliona, gde se iz aviona vidi da je banka štetna, onda mogu da sumnjam da je neko dobio novac da donese takvu presudu”, izjavio je Senić.

Ukoliko se desi, kako je kazao, da Osnovni sud donese presudu da klijenti plate sudske troškove, najavio je da će se žaliti i Sudu u Strazburu.

Senić je istakao da je tužba podneta dve i po godine pre donesenog Zakona o konverziji, što samo potvrđuje da su klijenti bili u pravu kada su podneli tužbu.

“Banka je sama priznala neosnovano zaduženje jer je smanjila neosnovani dug i time priznala krivicu. Preko svojih punomoćnika je uoči izglasavanja Zakona o konverziji sama rekla da „između našeg tužbenog zahteva i Zakona o konverziji koji je usvojen u Skupštini nema razlike”, rekao je Senić.

Tags
Back to top button