Kineska razvojna banka spremna da otvori kancelariju u Srbiji – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Kineska razvojna banka spremna da otvori kancelariju u Srbiji

Kineska razvojna banka zadovoljna je saradnjom sa Srbijom i spremna je da otvori novu Generalnu kancelariju u našoj zemlji.

To je rečeno na sastanku predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislava Nikolića sa komesarom Kineske razvojne banke zaduženim za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Čenom Vejunom.

Otvaranje Glavne kancelarije Kineske razvojne banke u Srbiji bi bio još jedan korak dalje u unapređenju odnosa, ocenili su Vejun i Nikolić, navodi se u saopštenju.

Posebno je istiknuta dobra saradnja Kineske razvojne banke sa Poštanskom štedionicom Srbije, sa kojom je na samitu „16+1“ u Dubrovniku, u aprilu ove godine, potpisan ugovor o kreditnoj liniji.

„Kineska razvojna banka je izuzetno zadovoljna razvojem saradnje sa Srbijom. Ima 15 prekomorskih kancelarija i spremna je da otvori novu Generalnu kancelariju koja bi pokrivala rad u svim članicama mehanizma “17+1“. Ceneći dobre odnose Srbije i Kine, smatram da bi sedište Glavne kancelarije trebalo da bude u Srbiji“, istakao je Vejun i zamolio za podršku srpskih nadležnih institucija.

Nikolić je kazao da smatra da je ideja o otvaranju Glavne kancelarije Kineske razvojne banke u Srbiji od izuzetnog značaja i da će Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom pomoći da se ostvare potrebni kontakti sa nadležnim institucijama u Srbiji, kako bi se ova ideja prezentovala na najvišem nivou.

„Srbija i Kina imaju visok stepen saradnje i otvaranje Glavne kancelarije Kineske razvojne banke u Srbiji bi bio još jedan korak dalje u unapređenju naših odnosa“, rekao je Nikolić, a navodi se u saopštenju.

Izvor: StudioB

Tags
Back to top button