Kineski predsednik pozvao na ubrzano usvajanje blokčein tehnologije – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Kineski predsednik pozvao na ubrzano usvajanje blokčein tehnologije

Kineski predsednik Si Điping pozvao je na brže usvajanje blokčein tehnologija kao srž razvoja inovacija. Si je dao komentare na sednici Odbora Politbiroa o trendovima blokčein tehnologije, 24. oktobra.

Si je naglasio da je primena integrisanih blokčein tehnologija ključna u promociji tehnoloških inovacija i transformaciji industrija. Rekao je komitetu:

„Moramo uzeti blokčein kao važan iskorak za nezavisnu inovaciju osnovnih tehnologija, razjasniti glavne pravce, povećati investicije, usredsrediti se na brojne ključne tehnologije i ubrzati razvoj blokčeina i industrijskih inovacija.“

Sijev pritisak na veće usvajanje blokčeina dolazi nakon dugogodišnje averzije Kine prema kriptovaluta. Vlasti u zemlji prvi su zabranile ICO projekte 2017. godine, a ubrzo nakon toga su usledile berze kriptovaluta.

Bilo je čak izveštaja da bar jedna vladina agencija razmatra zabranu rudarenja kriptovaluta.

Ne iznenađuje da je jedna od kriptovaluta s kojima kineska Vlada izgleda da nema problema jeste digitalna valuta centralne banke (CBDC) koju je predložila. Uprkos izveštajima tokom leta da je lansiranje ovog leta bilo neminovno, zvaničnici kineske centralne banke prošlog meseca su rekli da nema vremenskog roka za pokretanje CBDC-a.

U međuvremenu, Fejsbukov Mark Zukerberg upozorava na pretnju kineske superiornosti u prostoru digitalne valute, u pokušaju da proda američkim zakonodavcima svoje planove za stejblkoin Libra.

“Kina ubrzano radi na pokretanju slične ideje u narednim mesecima. Ne možemo sedeti skrštenih ruku ovde i pretpostaviti da je zato što je Amerika danas lider da će uvek biti lider ako ne budemo inovativni”, tvrdio je on u zvaničnom saopštenju.

Izvor: Cointelegraph

Tags
Back to top button