Harvardova lista 100 najboljih šefova na svetu – Bankar.rs
SVE VESTI

Harvardova lista 100 najboljih šefova na svetu

Dugogodišnji predsednik Uprave američke IT kompanije Nvidia, Jensen Huang, proglašen je u ovogodišnjem izboru magazina Harvard Business Review za najboljeg izvršnog direktora na svetu, piše Biznis Insajder.

Huang (56) predvodi listu 100 najboljih predsednika uprava na svetu u ovogodišnjem izboru poslovnog magazina što ga izdaje ugledni američki univerzitet.

I drugi na ovogodišnjoj Harvardovoj listi, Marc Benioff, na čelu je informatičkog giganta, Salersforcea, dok je treći Francois-Henry Pinault, predsednik Uprave Keringa, trgovca luksuznim modnim brendovima.

Među najboljih deset izvršnih direktora na svetu u ovome izboru još su Richard Templeton (predsednik Uprave elektroničkog gigantra Texas Instrument), Ignacio Galan (Iberdrola, Španija, oprema za energetiku), Shantanu Narayen (Adobe, informatika), Ajay Banga (Mastercard), Johan Thijs (belgijska KBC banka i osiguravač), Satya Nadella (Microsoft) i Bernard Arnault, predsednik Uprave još jednog francuskog giganta u trgovini luksuznom robom, LVMH.

Među 35 najboljih menadžera na vrhu svetskih kompanija, prema Harvardu, samo su tri žene. Reč je o Nancy McKinstry, šefici holandskog globalnog pružaoca informacijskih usluga, Lisi Su, predsednici Uprave informatičke kompanije Advanced Micro Devices i Debri Cafaro, čelnici nekretninskog američkog diva Ventas.

Svetski mediji primjećuju da na ovogodišnjoj listi 100 najboljih Harvard magazina nema nekih od vodećih svetskih menadžera poput osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji je 2014. u ovome izboru pobedio.

U prošlogodišnjem izboru Harvard Business Reviewa Jensen Huang zauzeo je drugo mesto, ispred njega bio je samo Pablo Isa, lider španskog maloprodajnog lanca Inditexa.

Doseljenik s Tajvana koji je studirao inženjerstvo i elektroniku na Univerzitetima Oregon i Stanford, Huang je 1993. zajedno s partnerima osnovao Nvidiju odmah odabravši dugoročno visokorastuću tržišnu nišu proizvodnje moćnih računarskih čipova za stvaranje grafike brzih video igara – navodi magazin, dodajući kako je samo između 2015. i 2018. vrednost Nvidije porasla 14 puta.

Iako ističe finansijske performanse Nvidije i Huangov doprinos rastu kompanije, Harvard Business Review ističe da je u ovogodišnjem izboru 100 najboljih primenjen novi način bodovanja, u kojem su najbolji svetski šefovi u većem omeru bodovani i kroz rezultate koje su postigli u društveno odgovornom poslovanju.

U prilog potrebi promene načina bodovanja u izboru najboljih, magazin navodi nedavno objavljeno zajedničko pismo 180 vodećih američkih menadžera koji su označili kraj kapitalizma, koji svoj razvoj zasniva isključivo na profitu i finansijskim rezultatima.

Izvor: Novac.hr / bizlife

Tags
Back to top button