Do kraja godine se očekuje novi rast kamata, šta će biti sa ratama kredita – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Do kraja godine se očekuje novi rast kamata, šta će biti sa ratama kredita

Sa najnovijim povećanjem kamata u julu, i još jednim do kraja godine, kreditno zaduženi u Srbiji, kojima je rekordan rast rata već pojeo dobar deo kućnog budžeta, posle sledećeg usklađivanja mogu da očekuju da će im rate na kredite biti veće za još oko 20 evra.

Iako prema statistici i dalje nema kašnjenja u otplati kredita, podsećamo nedavno je i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izrazila zabrinutost, navodeći da ne želi da se stambeni krediti pretvore u problematične.

Euribor već godinu i po dana konstantno raste, a referentne kamatne stope su zbog odluka ECB rasle najviše od kada postoji evrozona.

Tako je šestomesečni Euribor sada na nivou od 3,949 odsto, tromesečni na nivou od 3,754 odsto, a jednomesečni na nivou od 3,638.

Iako je bilo signala da će rast kamata stati polovinom ove godine, i domaća i stručna javnost su sigurni da će kamate do kraja godine još jednom skočiti.

Kako je za “Blic Biznis” rekao Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, vraćanje kredita kod privrede i stanovništva je tokom ove godine bilo uredno.

– Naravno da će do kašnjenja do kašnjenja doći i da već dolazi iz razloga što se kamate poslovnih banaka povećavaju, pre svega usled rasta referentnih kamatnih stopa centralnih banaka. ECB, koja utiče direktno na rast euribora, utiče takođe i na našu referentnu ili ključnu kamatnu stopu NBS. Pored činjenice da otežava vraćanje kredita valutnom klauzulom kod nas, a takva je većina, to posledično utiče i na belibor, odnosno kamatne stope na dinarske kredite i sve više otežava ukupnu otplatu kredita kod nas. Otplata kredita do sada je bila u tolerantnim okvirima i nadajmo se da će tako ostati i do kraja godine – objašnjava Živanović.

Da li sada uzimati kredit i kakav?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. S jedne strane se trenutno kroz kamate banci vrati vrednost čitavog drugog stana, a po svemu sudeći rast kamata će se nastaviti neko vreme i to je neprijatno iskustvo.

S druge strane, banke su vratile u ponudu kombinovane kamatne stope, a poneke i fiksne, ali i sa odabirom ovih bankarskih proizvoda teško da možete da uštedite.

Kombinovane kamate se silom prilika uvek kreću na nivou promenljivih kamata, a fiksne, ako ih i ima u ponudi, u ovim uslovima znače daleko veći trošak od varijabilne.

Alo

Tags
Back to top button