American Express smanjuje troškove i stabilizuje prihode – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIPlatne karticeSVE VESTI

American Express smanjuje troškove i stabilizuje prihode

Prihodi American Expressa iznosili su u proteklom tromesečju 7,9 milijardi dolara, 2 odsto manje nego godinu dana pre, a kako je najveća svetska kartičarska kuća izvestila da smanjuje troškove u skladu sa planovima, cena njenih deonica u sredu je porasla.

Prema poslovnom izveštaju objavljenom juče, čista dobit AmExa pala je u prvom tromesečju ove godine 13 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,21 milijardu dolara.

Suočen sa oštrom konkurencijom i prekidom nekoliko ‘co-brand‘ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju sa velikim korporativnim partnerima – uglavnom trgovačkim lancima i avio kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica, AmEx je nedavno pokrenuo program štednje, ali i investicija u nova područja.

Tako je kompanija poručila da je na dobrom putu da u ovoj godini smanji troškove poslovanja za milijardu dolara, kako je i planirala, te da ostvari zacrtane ciljeve u vezi zarade.

AmEx je, takođe, poručio da su rezultate podržale nešto više naknade na kartice i rast kredita potrošačima.

Potrošnja članova AmExa porasla je u proteklom tromesečju 8 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su čiste naknade na kartice porasle 7 odsto.

Krediti potrošačima porasli su, pak, 11 odsto, pri čemu je više od polovine kredita u SAD-u plasirano postojećim članovima.

Uz to, u proteklom kvartalu AmEx je u SAD-u izdao 1,7 miliona novih kartica, a u svetu 2,6 miliona, što je nešto više nego u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, u sredu je na Wall Streetu u produženom trgovanju cena deonice AmExa porasla oko 2,5 odsto.

Tags
Back to top button