Za godinu i po uhapšena tri bankara Goldman Saksa – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Za godinu i po uhapšena tri bankara Goldman Saksa

Već treći bankar “Goldman Sachs” uhapšen je u poslednjih 18 meseci, a optužen je za takozvanu insajdersku trgovinu.

Brajan Koen, potpredsednik investicionog odelenja “Goldman Sachs”-a, optužen je u petak za izvlačenje koristi iz šeme kojom je navodno dobijeno 2,6 miliona dolara ilegalnog profita, prema podacima suda.

Komisija za hartije od vrednosti navela je da je Koen dobijao novčanu kompenzaciju za informacije predate neimenovanom trgovcu akcijama o budućim ponudama za preuzimanje švajcarske agrohemijske kompanije Singenta 2015. i “Bafalo vajld vingsa” 2017. godine, prenosi B92.

“Koen je direktno ili indirektno preneo informacije najmanje jednoj osobi koja ih je iskoristila u trgovini hartijama od vrednosti”, kaže se u optužbi. “Koen je za to očekivao, i dobio, novac u zamenu za insajderske informacije koje je odao”, dodaje se.

Koen je uhapšen u petak. Komisija je, takođe, optužila jednog građanina Grčke i vlasnika restorana po imenu Džordž Nikas zbog profitiranja od informacija koje je Koen odao neimenovanom trgovcu akcijama.

Optužba protiv Koena usledila je nakon dva druga slučaja optužbi za insajdersku trgovinu bankara “Goldman Sachs”-a u proteklih godinu i po.

Tags
Back to top button