Sud u Hrvatskoj proglasio ništavnim ceo ugovor o kreditu u švajcarcima – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEKreditiSVE VESTI

Sud u Hrvatskoj proglasio ništavnim ceo ugovor o kreditu u švajcarcima

Jedna klijentkinja Zagrebačke banke dokazala je na sudu da je ceo ugovor koji je sklopila s bankom o kreditu indeksiranom u švajcarskim francima ništavan i banka mora da joj vrati ceo iznos kredita s plaćenim kamatama od gotovo 630 hiljada kuna (84,6 hiljada evra).

„To je još jedna presuda kojom je utvrđeno da je ugovor u švajcarskim francima ništavan, ali je prva kojom je nepravosnažno utvrđeno i da je ugovor ništavan i koliko tačno novca banka mora zbog toga da plati potrošaču”, saopštili su iz Udruženja Franak, prenosi portal Index.hr.

Presudom iz Zadra, kako se dodaje, utvrđeno je da Zagrebačka banka mora da vrati 630.000 kuna, da mora da plati pripadajuće zatezne kamate i da plati još i 62.000 kuna (oko 8.300 evra) sudskih troškova.

„Ugrubo, možemo reći da će banka na kraju platiti sa zateznim kamatama preko milion kuna potrošaču tužitelju”, navodi portal i precizira da je kredit bio ugovoren 2006. godine na iznos od 116.000 švajcarskih franaka, odnosno od 550.000 kuna.

U tekstu se apostrofira da se radi o konvertovanom kreditu, ali da je sud utvrdio da konverzija nije od značaja za prihvatanje tužbenog zahteva, jer je tužbeni zahtev utemeljen na izvanugovornoj obavezi banke da vrati sve što je stečeno bez osnove, pa banka, uprkos konverziji, ima i dalje obavezu da vrati sve što je stekla bez osnova.

„Važno je reći da osim odluke o ništavosti CHF ugovora, Vrhovni sud Republike Hrvatske uskoro mora da odluči i o pomenutim izvanugovornim obavezama vezanim za obeštećenje po kolektivnoj presudi u slučaju franak za konvertovane ugovore o kreditu. To znači, nakon što je utvrdio da konverzijom nije izgubljeno pravo potrošača na tužbe, Vrhovni sud sada mora da utvrditi i matematički obračun obeštećenja”.

„Verujemo da je sudijama VSHR potpuno jasno da konverzijom nismo obeštećeni, što se vidi i iz recentne sudske prakse nižih sudova. Verujemo da je sudijama Vrhovnoga suda jasno da su ugovori o kreditu u švajcarskim francima u konačnici ništavni”, piše u saopštenju Udruženja Franak, a prenosi Tanjug.

 

Tags
Back to top button