Ove zemlje imaju najveću inflaciju – Bankar.rs
SVE VESTI

Ove zemlje imaju najveću inflaciju

Venecuela je zemlja s najvišom inflacijom na svetu, iza nje je Zimbabve i Južni Sudan, prenosi World economic forum.

Stopa inflacije veoma je važna jer utiče na finansijsku situaciju, na hipotekarna plaćanja, štednju i cene.

Nizak, predvidiv rast inflacije je najbolji za sve.

Globalna stopa rasta inflacije je okvirno oko 3,6 odsto, pokazuju podaci MMF-a.

Ali ako je inflacija previsoka ili varira kompanije teško mogu da odrede cene, a potrošačima je teško da planiraju svoje finansije.

Ukoliko cene skoče drastično za kratko vreme nećete moći da kupite onoliko robe koliko ste mogli ranije u onda će biti teško da se vidi kolika je vrednost valute novca države u kojoj se to dešava.

Na vrednost valute neke zemlje utiču i politička i ekonomska stabilnost, zato ne čudi da su u vrhu liste Venecuela, Zimbabve i Južni Sudan.

Kriza koja je pogodila Venecuelu uticala je na skok inflacije, koji je u aprilu iznosio 300.000 odsto u aprilu. Previranja koja su i dalje jaka ukazuju da će ona vremenom sve više rasti, a MMF je procenio da će do kraja godine stopa inflacije skočiti na 10 miliona odsto.

Stopa inflacije u Zimbabveu je nešto ispod 176 odsto, ali postoji mogućnosti da se poveća i opet bude visoka kao u vreme najveće krize u toj zemlji pre deset godina. Već rastu cene osnovnih životnih namirnica kao što su hleb, gorivo i lekovi.

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva obećao je da će stabilizovati ekonomsku krizu kada je preuzeo vlast od Roberta Mugabea 2017. godine, ali čini se da ekonomska tek treba da se popravi.

Zahid Husain, vodeći ekonomista Svetske banke kaže da su ekonomski rast i politička stabilnost duboko povezani.

“Ali nisu svi oblici političke stabilnosti podjednako dobri, mnogo toga zavisi od stepena u kojem se stabilnost pretvara u dobro upravljanje”, objašnjava Husein.

Izvor: B92

Tags
Back to top button