Ministar ekonomije u vladi Slovenije kritikovao odluku centralne banke da uvede strožija ograničenja za potrošačke kredite – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Ministar ekonomije u vladi Slovenije kritikovao odluku centralne banke da uvede strožija ograničenja za potrošačke kredite

Slovenski ministar ekonomije kritikovao je odluku Banke Slovenije da uvede strožija ograničenja za potrošačke kredite u bankama od sledećeg meseca, rekavši da bi to moglo usporiti ekonomski rast zemlje.

“Ne možemo priuštiti da većina stanovništva ne može da uzme kredit uprkos rastućim prihodima, jer bi to paralizovalo našu potrošnju koja je važan stub ekonomskog rasta”, izjavio je ministar Zdravko Pocivalsek.

Banka Slovenije najavila je ranije ovog meseca da će od novembra uspostaviti ograničenja za potrošačke kredite kako bi suzbila prekomerni rast kredita, jer godišnji rast tih zajmova prelazi 10%.

Prema novim ograničenjima, godišnje otplate zajma i troškovi kamata neće moći da pređu 67% neto prihoda dužnika, uključujući hipoteke. Pored toga, potrošački zajmovi, osim hipotekarnih kredita, imaće maksimalni rok dospeća od sedam godina.

“Ove mere su jednostavno prestroge”, rekao je ministar i pozvao na sastanak sa Bankom Slovenije i komercijalnim bankama o tom pitanju.

Banka Slovenije nije odmah dala komentar. Vlada očekuje da će se slovenačka izvozno orijentisana ekonomija ove godine povećati za 2,8% u odnosu na 4,1% u 2018. godini, na osnovu rasta izvoza, investicija i potrošnje domaćinstava.

Službeni podaci pokazali su da je poverenje potrošača u Sloveniji ovog meseca opalo na najniži nivo od jula 2016., jer su ljudi postali pesimističniji u pogledu ekonomije i mogućnosti zapošljavanja.

Tags
Back to top button