NIS počinje proizvodnju nafte i gasa u Rumuniji – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

NIS počinje proizvodnju nafte i gasa u Rumuniji

U eri električnih automobila naftni sektor u svetu se brzo transformiše, a naftna preduzeća prerastaju u enregetska. U toj tranziciji je i NIS koji već ima 14 malih progona za proizvodnju i struje i toplotne energije. A posle deset godina od privatizacije, počinju proizvodnju nafte i gasa u susednoj Rumuniji.

U Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji “NIS” ima 90 benzinskih pumpi i već nekoliko godina istražuje nova nalazišta nafte i gasa. A ovih dana u pančevačku Rafineriju na ispitivanje za preradu stigle su i prve količine nafte iz probne proizvodnje u Rumuniji.

“U Rumuniji u Panonskom basenu već je otkriveno i naftno i gasno nalazište. Nastavljamo sa daljim bušenjem i pronalaženjem novih mogućnosti za širenje resursne baze kompanije, jer su postignuti rezultati ohrabrujući”, kaže predsednik Odbora direktora NIS-a Vladimir Jakovljev.

Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić navodi da je poznato da Rumunija ima mnogo nafte.

“Čuli smo i da su sadašnja istraživanja mnogo uspešnija, više se ne dešava da se istražuje na više mesta a nađe se nafta na dva. Sada je to uglavnom sto posto”, rekla je Milinčićeva.

Pri kraju je i najvažniji posao u “Rafineriji Pančevo” – gradnja postrojenja “Duboka prerada”. To je ključno ekološko postrojenje za zemlju jer će omogućiti prizvodnju mazuta bez sumpora.

“Reč je o značajnom proširenju proizvodnje, konkretno rast od 38 odsto proizvodnje dizel goriva, kao i sopstvena proizvodnja novog proizvoda, koksa, čime će se u potpunosti pokriti potrebe Srbije jer ga sada uvozi, a biće ga i za ivoz”, ističe Jakovljev.

Većinski vlasnik “Gasprom njeft” danas u NIS-u ima 56,15 posto akcija, 29,87 je udeo države a ostalo je u rukama malih akcionara.

Razgovori o privatizaciji “Petrohemije”

Ruski partner je potvrdio da je spreman da sa Vladom razgovara i o evetualnoj privatizaciji Petrohemije. To bi bilo dobro rešenje jer ta pančevačaka hemijska fabrika ne može da radi bez NIS-ovog primarnog benzina.

“Petrohemijski kompleks je prirodno povezan sa Naftnom industrijom. A pošto su Petrohemija i NIS susedi, znači fabrike koje su jedna preko puta druge, mislim da bi zaista bilo dobro da ‘Gasprom njeft‘ kao većinski vlasnik NIS-a sa Vladom Srbije nađe najbolje rešenje”, ukazuje urednica Balkan magazina Jelica Putniković.

Deceniju od privatizacije u NIS-u je završen investicioni ciklus vredan tri milijarde evra. Do 2025, kažu, uložiće još 1,4 milijarde evra.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button