NIS investira 1,4 milijarde evra u modernizaciju, istraživanja i proizvodnju nafte i gasa – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

NIS investira 1,4 milijarde evra u modernizaciju, istraživanja i proizvodnju nafte i gasa

U razvoj NIS-a u poslednjoj deceniji uloženo je više od tri milijarde evra, a dalji napredak ove kompanije baziraće se na ambicioznom investicionom programu u svim segmentima poslovanja.

Povodom jubileja deset godina poslovanja „Gasprom njefta” u Srbiji, kao većinskog akcionara NIS-a, Vadim Jakovljev, prvi zamenik generalnog direktora ruskog naftnog giganta i predsednik Odbora direktora NIS, rekao je za „Politiku” da će domaća naftna kompanija do 2025. godine investirati još oko 1,4 milijarde evra. Najviše ulaganja, više od 800 miliona evra, biće izvršeno u segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Kao posebno značajan projekat u ovoj oblasti, Jakovljev je naveo koncesije NIS-a u Rumuniji koje je ocenio veoma perspektivnim.

NIS će, takođe, značajna sredstva izdvojiti za dalju modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu. Pored toga, biće nastavljena i modernizacija maloprodajne mreže NIS u koju će biti uloženo oko 150 miliona evra. Inače, domaća naftna kompanija sada rukovodi mrežom od preko 400 benzinskih stanica, od kojih je 90 u zemljama regiona – BiH, Bugarskoj i Rumuniji. Jakovljev je dodao da je NIS u poslednjih 10 godina značajno unapredio svoje finansijske rezultate, kao i da je iznos kapitalnih investicija u 2018. godini bio čak 3,6 puta veći od iznosa ulaganja u 2009. godini. On je naveo i da su obimi prerade i prometa uvećani više od 40 odsto u odnosu na period od pre deset godina.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da je kompanija proširila poslovanje na oblast energetike i da je u Srbiji izgrađeno 14 malih elektrana u kojima se proizvode struja i toplotna energija. U taj segment biznisa uloženo je više od 20 miliona evra, a NIS sada, u saradnji sa Gasprom energoholdingom, gradi termoelektranu toplanu (TE-TO) Pančevo, projekat vredan oko 180 miliona evra. U ovom objektu proizvodiće se struja i toplotna energija za Rafineriju Pančevo, dok će deo struje biti upućivan u domaći distributivni sistem što će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije.

Tjurdenjev je još dodao da će NIS nastaviti da realizuje i značajne društveno odgovorne projekte u Srbiji, u koje je u poslednjih 10 godina uloženo više od 30 miliona evra. U fokusu NIS-a u ovoj oblasti biće podrška mladima.

Govoreći o odnosu prema Petrohemiji, Jakovljev je kazao da je NIS svestan značaja ove kompanije za Srbiju i da je zainteresovan za njeno stabilno dugoročno poslovanje. On je dodao da još nije doneta finalna odluka o eventualnom učešću NIS-a u privatizaciji Petrohemije, da će to biti predmet daljih pregovora sa srpskim partnerima i da su potrebne značajne investicije u razvoj ove pančevačke fabrike.

Tags
Back to top button