Tabaković: Veća potrošnja na plate i penzije treba da ubrza privredni rast – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Veća potrošnja na plate i penzije treba da ubrza privredni rast

Veća potrošnja na plate i penzije treba da ubrza privredni rast kroz veću tražnju, izjavila je za N1 guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, tokom godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu.

MMF savetuje oprez u fiskalnoj politici, a na pitanje koliko je Srbija oprezna, Tabaković je odgovorila: „Zar Srbija nije za ovih sedam, a posebno za ove četiri godine obezbedila partnerski odnos sa svim relevantnim institucijama, pre svega sa MMF kao jednoj od najobjektivnijih institucija“.

A to kad ističem partnerski odnos – to znači da smo mi oni koji najviše brinu sami o sebi, dopuštajući da ih drugi savetuju.

Ali mi znamo koje su granice u kojima se mi krećemo, rekla je Tabaković. Na konstataciju da se najavljuju plate i penzije kao nova obaveza za naredne godine, Tabaković je navela da je NBS potpuno jasno rekla da se budući rast koji je MMF zadržao za Srbiju na 3,5 procenata, a za iduću godinu na 4 procenta, bazira na domaćoj tražnji i na stranim direktnim investicijama.

„I to se potpuno uklapa u ono što mi radimo u zadatom fiskalnom prostoru, jer ne radimo ništa što je zasnovano na jednokratnim izvorima prihoda, nego na stabilnim i održivim osnovama“.

Mi ovde dođemo da čujemo šta drugi kažu, ali mi svoj posao radimo u kući, zagledani u svoje mogućnosti, i u ono što je najbolje za državu Srbiju.

Sve što radimo radimo za ljude, sa ljudima, ne znam kakva bi bila svrha svih promena, svih žrtava koje su podnete a da se, na održiv način, građani za to ne nagrade, rekla je Tabaković.

Jedno od upozorenja koje se može čuti jeste da vreme niskih kamatnih stopa može da bude izazovno da zemlje nastave da se zadužuju, pa i da se prezaduže.

Tabaković kaže da ne postoji opasnost za tako nešto kad je u pitanju naša zemlja, jer Srbija, kako kaže, ima održiv rast BDP.

Učešće duga se meri u odnosu na održivost rasta BDP, objasnila je ona, dodajući da se u poslednje dve godine Srbija razdužuje, zamenjuje skupe kredite jeftinim, ne uzima nove evro kredite, da bi vratila stare, već je iz dinarskih sredstava samo prošle godine razdužila blizu dve milijarde dolara, prenosi FoNet.

„Srbija nije baš bila u prilici da dobija jeftin novac, Srbija je sve vreme dobijala novac po realnoj ceni, ali je ta stara zaduživanja, po vrlo visokim kamatama, uspela – da kažem – da refinansira.

Taj jeftin novac do Srbije nije mnogo dolazio“, istakla je Jorgovanka Tabaković.

Tags
Back to top button