Koliko je skup život? Beograd 181. od 209 prestonica – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Koliko je skup život? Beograd 181. od 209 prestonica

Beograd se na rang-listi 209 najskupljih svetskih gradova za život u 2019. godini našao na 181. mestu. Prvu poziciju, drugu godinu zaredom, zauzeo je Hongkong, dok je najjeftiniji Tunis. To pokazuju podaci iz istraživanja njujorške konsultantske kompanije Mercer.

Najskuplji grad za život u našem bližem okruženju je Atina koja je zauzela 128. mesto, a slede Ljubljana na 142. i Zagreb na 143. mestu. Budimpešta je 164. a Tirana 166. Sofija je 177. odmah iza Bukurešta. U komšiluku, od Beograda su za život jeftiniji Sarajevo na 194. mestu i Skoplje, koje se sa plasmanom na 201. mesto našlo u društvu deset najjeftinijih gradova za život, prenose Vecernje novosti.
Samo jedan evropski grad je među vodećom desetorkom, Cirih na petom mestu, dok su na dvanaestom i trinaestom Bern i Ženeva. Od istočnih i centralnoevropskih gradova, Moskva je 27. na listi, prate je Sankt Peterburg, koji je 75. Prag je na 97. mestu i Varšava na 173. U Zapadnoj Evropi najskuplji je život u Parizu, Beču, Rimu, Berlinu i Madridu.
Redovno godišnje istraživanje kompanije Mercer zasnovano je na analizi troškova 200 stavki u svakom gradu, uključujući smeštaj, transport, odeću, hranu i zabavu, i poređenju cena svakodnevnih proizvoda kao što su litarska flaša vode, šoljica kafe, litar mleka, benzina, par farmerki, ulaznica za bioskop…
Tags
Back to top button