Izvoz Zapadnog Balkana prošle godine 53,1 milijardu dolara – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Izvoz Zapadnog Balkana prošle godine 53,1 milijardu dolara

Strana ulaganja na Zapadnom Balkanu preduslov su za brži razvoj privreda regiona, povećanje proizvodnje i izvoza visokotehnoloških, sofisticiranijih proizvoda i jačanje konkurentnosti kompanija, kako bi se što bolje uključile u globalnu tržiššnu utakmicu, istaknuto je na konferenciji “Zapadni Balkan na globalnom tržištu: nove mogućnosti za trgovinu i investicije”.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije predstavljen je izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o perspektivama zapadnobalkanskih ekonomija.

Kako je istaknuto u izveštaju, strane direktne investicije doprinose povećanju proizvodnje proizvoda visoke dodate vrednosti, primeni savremenih tehnologija, modela poslovanja i standarda, kao i jačanju sektora malih i srednjih preduzeća.

Direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS-a Mihailo Vesović istakao je da se izveštaj, posle ovogodišnjeg samita o Zapadnom Balkanu u Poznanju, danas prvi put predstavlja u regionu – u Srbiji, prenosi Tanjug.

Studija nije samo pregled stanja i izvoznih mogućnosti regionalnih privreda pojedinačno i regiona u celini, već sagledava preduslove, izazove i daje preporuke za bolje korišćenje potencijala i kroz detaljnu analizu markira konkretne sektore i pojedinačne proizvode s najvećim izgledima – ššansama za uspeh na međunarodnom tržžištu, rekao je Vesović.

Studija je, kaže, dobra osnova kreatorima industrijskih i investicionih politika u smislu na koji način mogu da uspostave zajednički lanac vrednosti proizvodnje u regionu.

Vesović je ukazao da je region suočen sa izazovima koji su direktna posledica neizvesnosti i nesigurnosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

“Sva usporavanja kod našših glavnih spoljnotrgovinskih partnera direktno se prelivaju na ekonomije Zapadnog Balkana”, podsetio je Vesović.

Podsetio je i da je ukupan izvoz svih ekonomija regiona proššle godine iznosio 53,1 milijardu dolara, ššto je, kaže, realno daleko ispod njegovih stvarnih potencijala.

On je dodao da je Komorski investicioni forum posvećen ovim ključnim temama sa ciljem jačanja regionalnih ekonomija, stvaranja povoljne investicione klime, promocije investicionog potencijala, kao i zajedničkih lanaca vrednosti u regionu jer investitori posmatraju region kao celinu.

Maržena Kišeljevska, direktorka Odeljenja OECD-a za jugoistočnu Evropu, ukazala je na neophodnost nastavka sprovođenja reformi u regionu, povećanja ulaganja, podršške sektoru malih i srednjih preduzeća i povezivanja stranih investitora i lokalnih dobavljača. Kao stratešški sektori za ulaganje i dalji razvoj regiona u izvešštaju su navedeni poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i metalska, maššinska i auto industrija.

Tags
Back to top button