Američki tužitelji optužili Halkbank za izbegavanje sankcija – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Američki tužitelji optužili Halkbank za izbegavanje sankcija

Američki tužitelji su u utorak optužili tursku Halkbanku za učestvovanje u aranžmanu vrednom više milijardi dolara za izbegavanje američkih sankcija protiv Irana.

Optužbe protiv banke ogledaju se u izjavama jednog njenog bivšeg direktora, Mehmeta Hakan Atille, koji je proglašen krivim i osuđen na zatvor nakon suđenja prošle godine na saveznom sudu na Manhattanu.

Tužitelji u New Yorku objavili su svoju optužnicu protiv Halkbanke dan nakon što je predsednik SAD Donald Trump najavio sankcije Turskoj zbog njene vojne ofenzive protiv snaga u severnoj Siriji koje predvode Kurdi, saveznici SAD-a.

Optužnica navodi da je Halkbanka između 2012. i 2016. pomogla sprovođenje plana koji je omogućio Iranu da troši zaradu od prodaje svoje nafte i plina na međunarodnim tržištima koristeći složenu mrežu kompanija-paravana pri tome kršeći američke sankcije.

Aranžman se provodio uz zaštitu visokopozicioniranih zvaničnika u Iranu i Turskoj, od koji su neki primili desetine miliona dolara mita, rekli su tužitelji. Tužitelji žele da prisile Halkbanku na gubitak novca i imovine, mada nisu naveli određen iznos.

Tags
Back to top button