Značajno povećan broj POS uređaja kod trgovaca – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Značajno povećan broj POS uređaja kod trgovaca

Nakon manje od godinu dana od kada je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica u primeni, podaci ukazuju na veoma pozitivne trendove u pogledu daljeg razvoja i povećanja efikasnosti bezgotovinskih plaćanja u Srbiji.

“Zakon je usled ograničenja međubankarskih naknada koje predstavljaju bitnu komponentu ukupnog troška trgovca za prihvatanje platnih transakcija – trgovačke naknade – trebalo da omogući trgovcima, da postavljanjem novih POS terminala pod povoljnijim uslovima, privuku nove potrošače i bolje se pozicioniraju na tržištu, a podaci pokazuju značajne rezultate u vezi sa projektovanim ciljevima”, navode u NBS.

Na kraju drugog kvartala 2018. godine – dakle, pre stupanja na snagu Zakona, dodaju u NBS, ukupan broj POS terminala u našoj zemlji bio je 79.486, a na kraju drugog kvartala 2019. godine broj instaliranih POS terminala je 89.367, što predstavlja rast od 12,4%. U periodu od 2007. do 2017. godine rast broja terminala kretao se u proseku godišnje oko 2,5%. Snižavanje trgovačkih naknada za internet prihvatanje je imalo uticaj na širenje internet prihvatne mreže. Naime, na kraju drugog kvartala 2018. godine broj virtuelnih prodajnih mesta bio je 681, dok je na kraju drugog kvartala 2019. godine broj virtuelnih prodajnih mesta 989, što predstavlja rast od 45%.

“Nakon stupanja na snagu Zakona u decembru 2018. godine, broj transakcija na prodajnim mestima u prvom polugodištu 2019. u odnosu na isti period 2018. godine povećan je za 21,5%, a promet za 22,1%, što potvrđuje procenu Narodne banke Srbije da će doći do povećanja broja transakcija na prodajnim mestima usled ograničenja međubankarskih naknada i smanjenja troškova na strani prihvatanja, za razliku od pojedinih procena relevantnih subjekata koje su predviđale potpuno suprotan trend. Ovi podaci ukazuju na to da se broj i vrednost transakcija povećavaju u većem procentualnom iznosu u odnosu na isti period prethodnih godina s obzirom na to da je u periodu od 2007. do 2017. godine broj transakcija na POS terminalima i na internetu prosečno godišnje rastao za 16,34%, a promet za 14,32%”, kažu u NBS.

Narodna banka Srbije prikuplja podatke od bankarskog sektora koji se odnose na poslovanje sa platnim karticama i analizira efekte primene Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

“Podsećamo da je Narodna banka Srbije inicirala donošenje ovog zakona sa ciljem da se uredi tržište platnih kartica, ograniči sistemski rizik u kartičnom poslovanju, poveća transparentnost i konkurentnost na tržištu, kao i da se smanje troškovi prihvatanja platnih kartica i posledično poveća broj bezgotovinskih transakcija i broj prihvatnih mesta na kojima je moguće plaćanje karticama”, ističu u NBS.

Zaključuju da će Narodna banka Srbije nastaviti da sprovodi aktivnosti usmerene na snižavanje trgovačkih provizija radi podsticanja bezgotovinskih plaćanja u ulozi katalizatora promena u platnim sistemima.

Tags
Back to top button