ProCredit banka, prva banka u Srbiji sa investicionim rejtingom – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

ProCredit banka, prva banka u Srbiji sa investicionim rejtingom

Jedna od najvećih svetskih rejting agencija Fitch Ratings povećala je kreditni rejting ProCredit banke u Srbiji na “BBB-“, čime je ova banka postala prva banka u Srbiji čije je poslovanje dobilo tzv. “investicionu ocenu”, odnosno rejting koji stavlja ProCredit banku, kao prvu u našoj zemlji, na kartu institucionalnih investitora.
Ovo povećanje rejtinga ProCredit banke je delom rezultat boljeg kreditnog rejtinga koji je nedavno dobila Republika Srbija, a sve zahvaljujući stabilnost svoje ekonomske politike, jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga. Podsećanja radi, agencija Fitch Ratings je krajem septembra ove godine unapredila rejting Srbije sa “BB” na “BB+”, dok kompanije koje posluju u Srbiji mogu najviše da imaju jedan rejting iznad rejtinga zemlje u kojoj posluju, a što je ProCredit banka i dobila.
U obrazloženju boljeg rejtinga ProCredit banke, stručnjaci agencije Fitch Ratings su istakli da je poslovanje ProCredit banke u Srbiji izuzetno stabilno, kao i da banka ima apsolutnu podršku svog osnivača ProCredit Holdinga iz Frankfurta, zbog čega su svi poslovni i finansijski rizici kod ProCredit banke u Srbiji minimalni, saopštili su iz banke.
“Unapređenje rejtinga naše banke je samo dodatna potvrda stabilnosti poslovanje i to ne samo ProCredita u Srbiji, već i naše holding kompanije u čijem su vlasništvu, pored privatnih investitora, i neki od najozbiljnijih svetskih investitora, poput Međunarodne finansijske koorporacije (IFC), članice grupe Svetske banke i Nemačke razvojne banke KfW. Drago nam je da je poslovanje ProCredit banke ocenjeno najvišom mogućom ocenom i da je naša banka među prvima donela izuzetno važan “investicioni rejting” u Srbiju. Ovo je potvda sigurnosti i stabilnosti poslovnog modela naše banke, što je za građane i privredu veoma bitan faktor pri odabiru banke, posebno u kontekstu Nedelje štednje koja je ispred nas. Ovo je, takođe, odličan pokazatelj za celu našu zemlju, jer država u kojoj kompanije imaju visoke međunarodne rejtinge je na odličnom putu da i sama u očima međunarodnih investitora brzo dobije viši rejting i željenu “investicionu ocenu”, istakao je Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke.
Izvor: eKapija
Tags
Back to top button