Dolar oslabio prema evru zbog očekivanja da FED još jednom snizi kamatne stope – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Dolar oslabio prema evru zbog očekivanja da FED još jednom snizi kamatne stope

Na svetskim valutnim tržištima američki dolar je prošle nedelje oslabio prema evru jer se očekuje da će Fed zbog slabosti ekonomije, u novembru, već treći put ove godine, smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,5 odsto, na 98,30 bodova.

Pri tome je kurs evra prema dolaru porastao 0,5 odsto, na 1,1040 dolara.

No, dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, i to za 1,3 odsto, pa je njegova cena dostigla 108,30 jena.

Japanski jen, valuta-utočište u koju investitori sklanjaju kapital u nestabilnim vremenima na ekonomskom i političkom planu, oslabio je zbog jačanja sklonosti ulagača prema riziku nakon što su SAD i Kina postigli parcijalni trgovinski sporazum.

U petak je predsednik SAD-a, Donald Tramp, objavio da je sa zamenikom predsednika kineske vlade Liu Heom dogovorio prvu fazu trgovinskog sporazuma koji uključuje razmenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Američka valuta je oslabila u odnosu na evro jer se zbog naznaka usporavanja rasta američke ekonomije očekuje da će centralna banka već ovoga meseca dodatno smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već treći put ove godine.

Pojedini analitičari smatraju da bi, osim u novembru, Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta u ovoj godini.

Tags
Back to top button