Ako posedujete ovu osobinu, sigurno ćete dobiti posao – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Ako posedujete ovu osobinu, sigurno ćete dobiti posao

Ako bismo stotinama CEO-a rekli da opišu svog idealnog radnika, njihov odgovor bi najverovatnije glasio nešto poput: potreban nam je neko ko je kreativan, pouzdan, ima dobre reakcije na “feedback”, jednostavno ga je motivisati, dobro komunicira s drugima, drži se propisanih rokova i etičan je.

Međutim, čini se da, prema akademskim istraživanjima sprovedenim tokom poslednje decenije, veća je šansa da ćete navedene karakteristike pronaći kod introverta, nego kod ekstroverta. Evo zbog čega je tako.

Introverti su kreativniji

Za introverte je poznato da su kreativniji od ekstroverata. Prema časopisu Perceptual and Motor Skills, “kreativnost je način rešavanja problema kod inteligentnih, aktivnih, visoko emotivnih i izuzetno introvertnih ljudi”.

Introverte je lakše motivisati

Članak u Journal of Educational Psychology objašnjava kako radni učinak introverata koji su stalno bili pohvaljeni za svoj rad bio je veći nego kod introverata koji su bili kritikovani ili kod ekstroverata koji su takođe dobijali pohvale.

Introverti se bolje drže zadanih rokova

Prema istraživanju Univerziteta Maryland, kod postavljenih rokova ekstroverti su ređe poštovali rokove, za razliku od introvertnih osoba, jer su introverti ti koji češće planiraju unapred.

Introverti razmisle pre nego nešto kažu

Ekstroverti pričaju dosta brzo, dok introverti uglavnom govore nekakvim normalnim ujednačenim tonom, prema članku Journal of Personality.

Introverti su kolaborativni

Istraživanje sprovedeno među studentima pokazalo je kako su ekstroverti započinjali više rasprava naspram introvertnih osoba, dok su introvertni studenti međusobno radili sve dok nisu razvili kreativno rešenje za problem koji su imali.

Introverti bolje prihvataju “feedback”

Istraživanje o tome kako introvertne i ekstrovertne osobe reaguju na pozitivne, negativne ili neutralne feedbackove, otkrilo je kako introverti imaju bolje i prikladnije reakcije s obzirom na dobijene povratne informacije za razliku od ekstrovertnih osoba.

Tags
Back to top button