Trgovci u Crnoj Gori će poštovati neradnu nedelju, građani moraju da menjaju navike – Bankar.rs
SVE VESTI

Trgovci u Crnoj Gori će poštovati neradnu nedelju, građani moraju da menjaju navike

Sutra počinje primena izmena Zakona o unutrašnjoj trgovini u Crnoj Gori, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i praznicima.

Prva neradna nedelja je 20. oktobra. Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju ovo zakonsko rešenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da se nedeljom i praznicima ostvaruje najveći promet, piše Pobjeda.

Predstavnici trgovačkih kompanija saopštili su Pobjedi da će primenom zakona njihovi radnici biti zadovoljniji, a od potrošača očekuju da promene kupovne navike i prilagode se promenama i nedeljne i dnevne kupovine obavljaju ostalim danima u sedmici.

Iz kompanije Voli poručili su da će poštovati zakon, ali da to očekuju i od drugih.

Komentarišući izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedelja u trgovini, iz te kompanije su podsetili da su poslovanje prilagodili zahtevima tržišta i od otvaranja prvog marketa radili nedeljom.

“U svakom slučaju, podržali smo zakon, jer smatramo da će povoljno uticati na naše zaposlene. Kada je kompanija Voli u pitanju, neradna nedelja će nam pojednostaviti organizaciju slobodnih dana, neće biti racionalizacije radnih mesta”, kazali su iz Volija.

Iz kompanije Merkator CG u okviru koje posluju Idea prodavnice, saopšteno je da to preduzeće posluje u skladu sa zakonskim regulativama, te će tako postupiti i kada su u pitanju izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini, a koje predviđaju da maloprodajni trgovački objekti ne mogu raditi nedeljom i u dane državnih praznika.

“Kompanija Merkator CG je društveno odgovorna kompanija i kao takva pozdravlja mere Vlade, a koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedelju, koju će moći da provedu u krugu porodice”, naveli su iz Merkatora.

Predstavnici ove trgovačke kompanije veruju da će i njihovi potrošači razumeti ove mere, te da će trgovinu obavljati drugim danima.

“Kompanija Mercator CG očekuje da će pomenute mere dovesti do promene kupovnih navika potrošača, te da će se nabavke koje su do sada obavljane nedeljom, obavljati drugim danima”, kazali su predstavnici Merkatora.

Oni su upozorili da bi u delu prometa tokom turističke sezone moglo doći do gubitaka u prometu.

“To bi moglo negativno da utiče na poslovanje trgovine u celini, ali to ostaje da se vidi u narednom periodu”, rekli su iz Merkatora CG.

I iz kompanije Domaća trgovina poručuju da će se u svim Aroma marketima i Conto diskontima poštovati Zakon o unutrašnjoj trgovini, tako da će nedelja biti neradni dan.

“Sve organizacione i strukturne promene u radu naših marketa i diskonta su izvršene kako bi se uskladilo poslovanje u odnosu na novo zakonsko rešenje”, saopšteno je iz Domaće trgovine.

Tags
Back to top button