Dragi: Trošite više ako želite da Evropska centralna banka podigne kamate – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Dragi: Trošite više ako želite da Evropska centralna banka podigne kamate

Vlade zemalja članica evrozone mogu da pomognu Evropskoj centralnoj banci (ECB) da što pre podigne kamatne stope ako “odreše svoje državne kese” kako bi podržale ekonomiju, izjavio je predsednik ECB Mario Dragi.

“Aktivnija fiskalna politika u evrozoni omogućila bi nam da brže prilagodimo naše mere, za koje znamo da imaju štetne efekte na određene sektore društva”, rekao je Dragi na jednom događaju u Milanu, a prenosi agencija Rojters.

Komentari Dragi, koji krajem ovog meseca odlazi sa funkcije predsednika centralne banke, verovatno su reagovanje na nedavne kritike upućene na račun ultralabave politike ECB-a iz bogatih zemalja, poput Nemačke, gde vlada i dalje beleži budžetski suficit uprkos stagniranju ekonomije, ocenjuje britanska agencija.

ECB se suočila sa najžešćim javnim kritikama u poslednjih nekoliko godina, nakon što je Dragi prošlog meseca najavio ponovno pokretanje ECB-ovog programa otkupa obveznica, uprkos protivljenju više od jedne trećine članova Upravnog saveta te institucije, preneo je Blic.

Dragi je, takođe, stao u odbranu ECB-ove uloge u grčkoj dužničkoj krizi iz 2015. godine, kada je ta institucija zamrzla kreditnu liniju za banke u toj zemlji – primoravši vladu da uvede kontrolu kapitala.

“ECB je delovala u granicama svog mandata. Na kraju krajeva, to je bio pristup koji je funkcionisao i za Grčku i za Evropu, iako je cena koju je platio grčki narod bila visoka” rekao je Dragi.

Tags
Back to top button