NBS: Devizne rezerve 13,29 milijardi evra, najveće od 2000. godine – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Devizne rezerve 13,29 milijardi evra, najveće od 2000. godine

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije nastavile rast tokom septembra dostigavši na kraju meseca 13,29 milijardi evra u bruto iznosu, odnosno 11,18 milijardi evra neto, što je nov najviši nivo od 2000. godine od kada se na ovaj način prate podaci.

U odnosu na avgust, bruto devizne rezerve su u septembru bile više za 195,5 miliona evra, dok su neto rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) bile više za 123 miliona evra, saopšteno je iz NBS.

Bruto devizne rezerve su u odnosu na septembar 2018. godine povećane za 2,12 milijardi evra, najvećim delom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 1,98 milijardi evra, što je, kako ističu iz centralne banke, najzdraviji način povećanja rezervi.

Iz NBS posebno apostrofiraju činjenicu da je povećanje ostvareno upravo u periodu kada se Republika Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 1,66 milijardi evra.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 188 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Rast bruto deviznih rezervi NBS u septembru ostvaren je u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze (neto 94 miliona evra), po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture, navodi se u saopštenju.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru je, kako se dodaje, u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza (295 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (u ukupnom neto iznosu od 77,9 miliona evra).

Navedeni prilivi u devizne rezerve bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu pomenutog neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti i drugim osnovima (u ukupnom neto iznosu od 194,4 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u septembru uticao je i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 17 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 385,9 miliona evra i bio je za 233,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Od januara do kraja septembra ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.192,8 miliona evra.

Posmatrano na nivou meseca, dinar je u septembru nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 procenata.

U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u septembru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 400 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button