Kolika vas otpremnina sleduje pri odlasku u penziju? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Kolika vas otpremnina sleduje pri odlasku u penziju?

Ostalo je još tri meseca da zaposleni koji ove godine ispunjavaju uslov za odlazak u starosnu ili prevremenu starosnu penziju podnesu zahtev za penzionisanje

Valja podsetiti na to da se za punu starosnu penziju za muškarce uslovi nisu menjali i da oni i dalje treba da imaju 65 godina života i najmanje 15 godina penzijskog staža. No, u slučaju da muškarci žele da ove godine odu u prevremenu starosnu penziju, treba da imaju 57 godina i osam meseci života i 40 godina penzijskog staža.

Kod žena je situacija drugačija i njima se uslovi penzionisanja menjaju sve do 2032. godine. Do kraja ove godine radnice koje žele da odu u punu starosnu penziju treba da imaju 62 i po godine života i najmanje 15 godina penzijskog staža.

One pak koje se odluče da na kraju 2019. godine idu u prevremenu starosnu penziju, treba da imaju 57 godina života i 38 i po godina penzijskog staža.

Prevremena starosna penzija i za muškarce i za žene se umanjuje 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, a maksimalni iznos umanjenja može iznositi 20,4 odsto.

No, bez obzira na to da li je reč o punoj starosnoj penziji ili prevremenoj starosnoj, poslodavac ima obavezu da zaposlenima pri odlasku u penziju isplati otprtemninu u visini najmanje dve prosečne zarade. Po Zakonu o radu, pravo na otpremninu pri odlasku u penziju ostvaruje zaposleni kome radni odnos prestaje zbog ispunjenja uslova, odnosno ostvarivanja prava na penziju, bez obzira na to da li se radi o starosnoj penziji, invalidskoj ili prevremenoj.

Tako, recimo, otpremnina pri odlasku u penziju, na osnovu poslednjih podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj mesečnoj julskoj plati, trenutno iznosi najmanje 152.112 dinara bruto. Taj iznos naredna tri meseca može biti veći, ali i manji, u zavisnosti od podataka RZS-a o prosečnoj neto zaradi.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button