Centralna banka Slovenije ograničava potrošačke kredite – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Centralna banka Slovenije ograničava potrošačke kredite

Banka Slovenije odlučila je da u slovenačkim bankama suzbije potrošačke kredite koji poslednjih godina rastu po stopi većoj od 10 odsto.

“Želimo da sprečimo preterano kreditiranje i preterano zaduživanje”, naglasio je Primož Dolenc, viceguverner Banke Slovenije za RTV Slovenije napominjući da se ekonomski rast usporava.

“Banke odobravaju zajmove sa previsokim troškovima servisiranja duga u odnosu na prihode dužnika, a prosečna ročnost zajmova se produžava”, upozorio je Dolenc.

Prema Banci Slovenije, rast stambenih zajmova stabilizovao se od 2017. na oko 5 odsto godišnje, što je, prema rečima viceguvernera, normalan rast. Drugačije je sa potrošačkim kreditima koji, prema nalazima slovenačke centralne banke, već nekoliko godina rastu više od deset odsto godišnje a nakon 2018. godine trend produženja ročnosti do 12 godina je ojačan, iako je upotreba dobara za koje je potrošački kredit upotrebljen, puno kraći, što znači da potrošači i dalje otplaćuju kredite za elektronske uređaje, vozila, telefone… kada ih više ne koriste.

U avgustu ove godine rast potrošačkih zajmova iznosio je 11,7 odsto na godišnjem nivou, sa obimom od 2,9 milijardi evra. Prosečni iznos potrošačkog kredita povećan je za 2.000 evra i iznosi 8.000 evra.

Zbog naglog rasta potrošačkih kredita, Banka Slovenije odlučila je da uvede dve mere, koje su univerzalne za sve banke i štedionice u Sloveniji. Obavezujuća mera biće odnos godišnjeg troška otplate duga prema godišnjem neto dohotku zajmoprimca, koji ne sme biti veći od 50 odsto za one sa primanjima do dvostruke bruto minimalne plate i 67 odsto za deo dohotka primalaca kredita koji prelazi dvostruku minimalnu platu, prenosi Indikator.ba.

Ročnost potrošačkih zajmova biće ograničena na sedam godina. Što se tiče stambenih kredita, bankama ostaje preporuka da odnos iznosa kredita i vrednosti stambene nekretnine kojom je zajam osiguran ne prelazi 80 odsto.

U zavisnosti od banaka, Banka Slovenije dopustiće određena odstupanja. Za potrošačke zajmove do 15 odsto iznosa novoodobrenih kredita, rok dospeća ne bi smeo biti veći od 10 godina.

Tags
Back to top button