Nemačke banke stvaraju giganta od 260 milijardi evra – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Nemačke banke stvaraju giganta od 260 milijardi evra

Plan o formiranju centralne institucije za svih 384 njemačkih štedionica iz nekoliko Landesbanaka i društva za upravljanje fondovima Deka, čime bi nastao gigant od 260 milijardi evra, dobio je novi podsticaj.

U utorak su najviši predstavnici dvanaest regionalnih udruženja štedionica Deka i Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) zatražili da se vode rasprave “kako bi se ispitala bliža saradnja i spajanje”, objavili su nemački mediji, prenosi Indikator.ba.

Ova odluka ide tragom inicijative predsednika DSGV-a Helmuta Schleweisa koji je sledio cilj oblikovanja Deka, banku nekretnina Berlin Hyp i velike Landesbanken poput LBBW, BayernLB, Nord LB i Helaba u vodeću instituciju za sve štedne banke.

Spajanje dve frankfurtske banake Deka i Helaba bio bi prvi korak. Međutim, nije jasno može li se prevladati prethodni otpor Schleweisovom planu.

Sparkassenverband Baden-Württemberg, koji poseduje 16,1 odsto Sparkassenfondsgesellschaft Deka, već je blokirao nekoliko puta pokušaje spajanja sa Helabom.

Postoje dva glavna razloga za to: Štedionice Baden-Württemberga ne žele ojačati konkurenta svojoj Landesbank LBBW i ne žele zameniti svoj udeo u prilično profitabilnoj Deki za kompaniju iz bankarskih fondova koja je izložena nepovoljnostima negativnih kamata nakon spajanja.

Tags
Back to top button