Stres test ECB-a: Banke ne moraju da se boje krize – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Stres test ECB-a: Banke ne moraju da se boje krize

Većina kreditnih institucija u evrozoni dobro je pripremljena ako kupci povuku novac u velikoj meri. Uopšteno, stanje likvidnosti je “ugodno” usprkos nekim ranjivostima, saopštili su nadzornici Evropske centralne banke. U posebnom stres testu učestvovale su 103 institucije. Nisu dati podaci o pojedinačnim kreditnim kućama.

Supervizori su želeli da znaju koliko dana bi banke mogle “održati svoje poslovanje” u slučaju šoka “na temelju raspoloživih gotovina i kolaterala bez pristupa tržištima finansiranja”. Prema informacijama, oko polovine novčanih institucija preživi više od šest meseci, ne oslanjajući se na strani kapital. U ekstrenim dislokacijama to je bilo više od četiri meseca, prenosi Indikator.ba.

Istraživanje je pokazalo da banke imaju više vremena da reaguju na finansijska previranja nego što je to bio slučaj pre teške finansijske krize.

Od nemira 2008. godine, nadzornici su pooštrili propise. Banke su dužne da imaju dovoljno osiguranja kako bi preživele 30 kalendarskih dana u slučaju nedostatka likvidnosti. ECB sa sedištem u Frankfurtu od novembra 2014. direktno nadgleda najveće finansijske institucije u evrozoni.

Istraga se ne može uporediti sa sveobuhvatnim testom stresa u protekloj godini. Tada su evropski bankarski nadzornici ispitali koliko je 48 velikih banaka spremno za ozbiljne krize.

Glavni stres test zajedno sa Evropskom bankarskom agencijom EBA sprovodi se svake druge godine. U međuvremenu, nadzornici ECB-a sprovode istraživanja na određenim temama.

Tags
Back to top button