Evo koje dve zemlje su najveći dobitnici trgovinskog rata SAD i Kine – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo koje dve zemlje su najveći dobitnici trgovinskog rata SAD i Kine

Američki uvoz iz Kine, njenog najvećeg dobavljača, smanjio se za 12,5 odsto zbog tekućeg trgovinskog rata te dve zemlje.

Meksiko i Vijetnam su iskoristili situaciju popunivši tu prazninu masivnim povećanjem svojih isporuka u SAD.

Američki uvoz iz Meksika je u poslednjih nekoliko meseci zabeležio najveći rast, sa skokom od 5,5 odsto ili 12,4 milijarde dolara u odnosu na isti period prošle godine, prema najnovijem izveštaju američkog Biroa za statistiku, preneo je B92.

Istovremeno, uvoz iz Kine smanjio se za 43,25 milijardi dolara u odnosu na isti period 2018. godine, prenosi Raša tudej.

Drugi neočekivani pobednik u tarifnom sporu SAD i Kine je Vijetnam, budući da je američki uvoz iz te zemlje porastao za gotovo 34 odsto ili 10,9 milijardi dolara. Zahvaljujući tome, Vijetnam se pomerio za pet mesta na listi najvećih američkih dobavljača – sa 12. na sedmu poziciju.

Takav razvoj situacije je možda i posledica činjenice da određeni broj kineskih proizvođača prebacuje proizvodnju u susednu državu kako bi izbegli nove američke tarife.

Generalno gledano, kineska proizvodna aktivnost snažno je pogođena sporom sa Vašingtonom, budući da je peti mesec zaredom zabeležila pad aktivnosti. RT navodi i da se ove nedelje u Vašingtonu nastavljaju trgovinski pregovori na visokom nivou s ciljem razrešenja spora između SAD i Kine.

Dok američki predsednik Donald Tramp, s jedne strane, tvrdi da je postizanje dogovora vrlo blizu, s druge strane, kineski zvaničnici nisu spremni da daju tako smela predviđanja, prenose svetski mediji.

Dugotrajni trgovinski i tarifni spor bacio je senku na celokupnu globalnu ekonomiju, zbog čega je Svetska trgovinska organizacija (STO) prošle nedelje objavila sumornu prognozu rasta svetske trgovine u 2019. godini, predviđajući rast od 1,2 odsto u odnosu na 2,6 odsto koliko je projektovala u aprilu.

Tags
Back to top button