CBCG planira uvođenje novih mera bankama: Pooštravaju se uslovi za odobravanje gotovinskih kredita – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

CBCG planira uvođenje novih mera bankama: Pooštravaju se uslovi za odobravanje gotovinskih kredita

Centralna banka (CBCG) planira da od 15. novembra ove godine uvede nove mere bankama za odobravanje gotovinskih kredita građanima, koje će značiti da banke klijentima moraju tražiti kvalitetnija sredstva za obezbedenje tog kredita u odnosu na važeća, saznaju podgoričke Vijesti.

Gotovinski krediti su duže vreme jedan od najtraženijih bankarskih proizvoda koji građani podižu za razne potrebe i za koje nije potrebna obimna dokumentacija, već se mogu odobriti i za nekoliko dana. Od dokumentacije je dovoljna, uz prijavu za kredit, administrativna zabrana na platu i menica. Uz to, ubuduće će za te kredite građani morati da prilože hipoteku na nepokretnost, zalog na pokretnim stvarima, garanciju…

Prema podacima sa sajtova crnogorskih banaka, gotovinski krediti mogu se dobiti u iznosu i do 30.000 evra sa periodom otplate do 10 godina.

NENAMENSKI 678 MILIONA

Vrhovna monetarna institucija se odlučila na ovaj korak zbog toga što je zabeležen veliki rast tih kredita u prošloj godini.

Prema poslednjim raspoloživim podacima na 31. 8.2019. godine ukupni bruto krediti i potraživanja na nivou bankarskog sektora iznose 3,03 milijarde evra. Krediti fizičkim licima (stanovništvo, kreditne kartice i preduzetnici) iznose 1,3 milijarde, odnosno 43 odsto kreditnog portfolija banaka. Ukupno odobreni gotovinski nenamenski krediti stanovništvu iznose 678,5 miliona evra, dok su stambeni krediti odobreni ovoj kategoriji klijenata 381,2 miliona evra. Ove dve vrste kredita predstavljaju najznačajniji deo kreditnog portfolija banaka odobrenog stanovništvu, rečeno je juče zvanično Vijestima u CBCG.

Vijesti saznaju da će u Udruženju banaka biti organizovan sastanak bankara sa direktorom sektora za kontrolu banaka u CBCG, Dejanom Vujačićem u vezi nacrta obrazloženja odluke o merama za ograničavanje ročnosti gotovinskih kredita koje banke odobravaju fizičkim licima.

Tags
Back to top button